BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 5 April 2011

Asam Pedas Sokmo!


Aku jeles la dengar blogger2 yang begitu serious berdiet gaya dr atkins tuh. Aku pun teruja sama nak join sekaki. Tapi, aku bukan nak turunkan berat badan. Aku nak turunkan buncit di perut. Caner eh?

Aritu, aku ada masak ikan ngan udang. Banyak. Ada la lebih, simpan dalam esbok. Satu malam aku panaskan lauk tuh. Aku cakap kat encik suami, hari ni kita diet atkins ok. Tak makan karbohidrat. Makan protein je hihihi. Padahal alasan malas masak. Kambing hitamkan teori doktor yang aku tak kenal pon saper. Tapi sepatutnya kena bakar atau rebus. Ni dah jadi sambal. Lantak ler.

Besok pepagi, aku try timbang. Hah? 40? Waaaaaaaa hebak hebak hebak hahaha. Adakah ia faktor psikologi? Selalunya pepagi gitu berat aku 41 atau 42. Dah lama tak cecah 40. Mungkin begitu lah perasaan para pengamal diet atkins tu ek? Jadi, cukup lah tu, akupun dah merasainya.

Sejak balik kampung raya cina itu ari, aku asik makan lauk asam pedas jek. Puncanya, time balik tu mak masak asam pedas ayam. Letak lada hitam. Balik dari kampung, aku try masak. Selama ni tak pernah letak lada hitam. Sekali buat, jadi pulak. Takde beza pun resepinya. Cuma tambah lada hitam 1 sudu makan. Ditumbuk2. Ermmm kecur dah ni.



Pastu, 2 kali aku keluar waktu tengahari, singgah makan asam pedas kat depan mebenk. Pastu, selasa lepas aku makan asam pedas ikan patin kat pr ni. Nak nangis rasa ikan patin tu. Macam rasa ikan keli paya yang kaler kuning masa kecik2 dulu.



Beberapa minggu yang lalu, family in law ku datang ke rumah. Dan meninggalkan sebungkus belimbing buluh di dalam peti ais ku. Sampai sekarang aku masih musykil. Mil memang tau yang aku cerewet bab makanan dalam bentuk tumbuh2an ni. Dan kalau dia nak masak apa2, mesti dia tanya aku makan ke tak dulu. Aku tak pernah makan belimbing buluh dan tak pernah teringin atau menunjukkan minat terhadapnya. Banyak ok belimbing tu. Boleh buat kenduri kot. Now aku terpaksa buang dah. Masalahnya aku tak tau pun derang kasik aku belimbing tu. Tertinggal kot, kan? Nak masak apa ek belimbing buluh? Kalau masak pon, saper nak makan?


0 komen: