BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 24 May 2010

CKT, Now In Paghit Ghaje Opsss Seghi Gading Lebih Tepatnya


Sibuk yang amat!!!

Bukan, bukan tak boleh buat keje awal. Memang la kalau dibuat awal tu, sekarang ni dah senang lenang. Masaelahnya, errr apa ek masalahnya?

Ok, abaikan bab sibuk tu. Sibuk macamana pun, akan ku curik masa untuk update blog ini.

Hari sabtu yang lepas, aku telah menerjah satu kedai makan yang baru dibuka. Ya, memang aku jenis susah nak pergi kedai2 baru ni. Takut tak menepati citarasa. Tapi yang ni, aku mesti cuba. Kalau tak, mungkin aku akan menyesal di kemudian hari. Kedai ni bernama, pak tam ckt dan mi udang. See? Nama 2 menu tu pun dah nampak macam original penang, kan? Biasanya, kalau kedai tu kata dia ada menu ckt, padahal kedai dia specialist ini tomyam, aku agak ragu2 kerana tomyam tu bukan menu ala thai ker? Jadi, sejauh manakah kehebatan mereka dalam menu penang ini? Tetapi, untuk kedai ini, aku pergi kerana ada sedikit keyakinan di sanubari. Macam nak pergi interview pulak nak kena yakin2 bagai.

Kami pergi ke sana selepas maghrib. Kena cepat sebab nak tengok final af hehe. Sampai2 je di situ, kami disambut dengan kelkatu. Ya, petang tu hujan dan kelkatu memang banyak selepas hujan. Maka, bergelap lah kami di sana kerana bimbang kelkatu akan menjadi salah satu daripada ingredient di dalam menu makanan kami itu. Aku order ckt, manakala encik hairul order mi udang besar. Bukan udang besar, tetapi mangkuk yang besar. Udang dia sama je ngan udang ckt atau mana2 udang yang selalu dijumpai di pasar awam. Takde pon udang besar yang macam kat mi udang sungai 2 tu.

Sebelum order tu pun, kita kena tengok persekitaran memasak ckt itu. Ok, saiz kuali dah ok. bentuk pinggan pon pass. Harap2, menjadi lah. Tak sampai 5 minit, ckt pun siap. Ok, dia ikut rule 1 pinggan 1 kali masak. Kuey tiow nya pun jenis halus.

Mula2 kena cuba hirup kuahnya dulu. Ermmm ok. Pass. Maknanya? Dah takyah pegi penang untuk makan ckt yeayeay! Tapi kena tambah garam sikit kot. Errr, ok je kot, kurang risiko darah tinggi. Dan, takde cili jeruk. Pon ok, mengurangkan risiko ulser perut.

Tak sabar nak makan lagi.

p/s tapi gambar kat atas tu bukan pak tam punya. aku gugel jek.

2 komen:

Ajzie said...

nampk sodappppp

AyunasiA said...

tp yg nmpk tu bkn yg sebenarnya...