BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 3 March 2011

Tolak Cukai

Oooooo baru ku tahu, rupa2nya yang boleh tolak cukai dari peralatan sukan tu ialah any peralatan sukan yang pendek life span nya. Kira barang pakai buang gitu. Termasuk bulu tangkis ok. Dan bola golf. Bola ping pong apatah lagi kan? Tak sia2 aku beli bulu tangkis mahal2 hihihi. Tapi, tak termasuk pakaian sukan. Kasut baju tak masuk okeh. Eh, tapi bila aku beli raket badminton ek? Macam tahun lepas lagi satu jek? Jap2 nak tengok arkib. Ini lah untung nya ada blog. Dan menunjuk2 hahaha. Betul apa? Kalau besok2 aku kena soal siasat pasal cukai ni, blog itu boleh menjadi saksi hihihi. Korang pun boleh bagi alibi sekali. A'ah, banyak lah. Kena la ada resitnya dong.

Ok, dah check. Yeay! Aku beli raket tu pada bulan mei tahun lepas. Selamat. Ni buktinya okeh. Anyway, di sini aku list kan sukan2 yang berkaitan dengan akta pembangunan sukan 1997 yang boleh ditolak-taxkan jika membeli peralatan berkaitan dengannya. So, kalau kengkorang ada beli peralatan sukan tersebut, sila la kerobek resit2 nya ya. Eh, resit aku mana ek?

  • Archery
  • Athletics
  • Aquatics
  • Automobile Sports
  • Badminton (yang komfem, raket ngan shuttlecock)
  • Basketball
  • Billiards and Snooker
  • Body Building
  • Bowling
  • Boxing
  • Cricket
  • Cycling (baiki gear basikal boleh kira tak ek?)
  • Equestrian Sports
  • Fencing
  • Foolball
  • Golf
  • Gymnastics (reben buat bunga boleh kira tak?)
  • Handball
  • Hockey
  • Judo
  • Karate Do
  • Lawn Bowls
  • Netball
  • Rugby
  • Sepak Takraw
  • Shooting
  • Silat Olahraga
  • Soft Tennis
  • Softball
  • Squash
  • Table Tennis
  • Tae kwan do
  • Tennis
  • Volleyball
  • Waterski
  • Weightlifting
  • Wrestling (waaa peralatan apa ni ek? kusi lipat?)
  • Wushu
  • Yachting

0 komen: