BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 10 February 2012

Busy Body!

Sebagai seorang yang busybody, aku teringin nak tahu progress pembinaan rumah jiran kami di parit aspan (bukan nama parit sebenar. nama sebenar dah dekat2 bunyi ni juga) sana. Bukan apa. Kot lah terjumpa kontraktor yang buat rumah tu ker, boleh riki2. Setakat ni baru satu je lah rumah yang wujud di situ. Ini gambar pada bulan julai 2011. Selepas raya, atau bulan 10 2011 (3 bulan kemudian), aku pergi tengok lagi. Dah jadi camnih. Dah naik dinding.

Tiang beranda pun dah pacak.


Last 2 weeks (4 bulan kemudian) aku pergi lagi (dah macam rumah aku pulak. eh, tapi kalau rumah aku, maunya tetiap hari aku gi tengok). Dah siap plaster dan pasang bumbung. Kali ni aku masuk dalam sekali.


Like sangat beranda keliling cenggitu, tapi aku nak beranda yang tinggi sikit dari aras tanah. Ni kira inspirasi jugak ni.


Kat dalam, ada 5 bilik, 2 attached bathrooms (bathrooms nyer kat tengah2 antara 2 bilik, 1 untuk bilik ni, 1 untuk bilik tu), 1 separated bathroom and toilet. Bumbung dia pakai zink zaman sekarang. Siling pun dah pasang. Yang aku perasan, bilik2 dia agak kecil. Tapi hall dan dapur besar. Tak tau lah. Maybe sebab belum siap, tu yang nampak kecil. Yang aku suka, tang beranda kat keliling rumah nih. Sampai ke dapur beranda tu. Kira bentuk C. 10 kaki jugak lebarnya. Sebab tu kot bilik dia kecik. Dia lebihkan beranda ni.

Secara am nya, aku tak minat sangat design dalam rumah ni. Aku kan suka benda2 yang simetri. So, rumah aku nanti mestilah ada unsur simetri jua. Ni ada beberapa contoh rumah yang menangkap mata aku di sekitar bp-muo.

Rumah ni simetri bila dilihat dari luar. Dalam tak tau lah kan. Aku jumpa rumah ni kat paghit jawa. Kalau dari bp ni, sebelum petr0nas. Tiap kali gi muar, mesti aku suh encik suami slow. Selain simetri, aku juga suka elemen roman pillar yang tinggi tuh. Pastu dia punya driveway tu pun macam menarik. Warna pun i loike! Ni kalau ditambah unsur kayu sket mesti lagi menarik. Harus nanti bila nak buat rumah, aku suh pelukis pelan gi tinjau rumah ni hehe.

Yang ni pun rumah kat jalan bp-muo, tapi tak ingat kat mana. Aku minat tang bahagian yang 2 tingkat tu. Macam loteng. Tapi design luar dia macam tak cantik la pulak.

Rumah ni aku lalu hari2 pergi kerja. Aku suka warna yang digunakan. Tapi rumah ni macam setiap pintu mesti ada beranda sket. Aku lagi suka beranda yang bersambung. Ni seketul2. (suka suki je komen rumah orang hihi). Pastu sekarang kan musim dinding/tiang bersalut batu ala bali tu kan? Yang kat muka pintu tu lawa la. Tapi yang kat tiang tu macam tak menonjol sangat. Kalau guna batu yang sama ngan kat pintu tu rasanya lagi cantik.

Dan ini ialah rumah yang paling aku admire setakat ni. Pun aku lalu hari2 gi kerja. Dekat je dengan rumah di atas. Dan aku melihat progress pembinaannya dari mula. Tapi mungkin aku tak mampu kot nak buat camni. Tengok depan rumah dia ada kete alpad. Harus lah orang kayes dan mahal. Setakat buat inspirasi boleh la. Antara elemen yang aku suka ialah;
  • Bumbung. Tinggi dan beranak2. Aku tak suka bumbung yang sekali harung jek. Pastu dia tutup penuh bumbung dia. Ala2 macam fringe rambut, tak nampak dahi. Kalau tengok rumah yang atas dia, bumbung nya nampak dahi hihihi (sila imagine).
  • Tingkap. Aku suka design ala2 kain pelikat tu.
  • Pintu. Cantik2 belaka.
  • Batu kat tiang. Kreatif dan menonjol.
  • Platform. Nak masuk rumah kena naik tangga sikit.
  • Warna. Sekarang memang musim warna cenggini kan...

Okeh... dari nak citer pasal progress rumah orang, dah melalut2 ke komen juri pulak. Seperti biasa...


9 komen:

Cikgu Nana said...

betol3, umah yang last tu cantik...

alangkah best kalau aku memiliki rumah camtu....sambil mata merenung lampu syiling...

Irfa said...

wah tahap banglo ko punya dream house yer :)

Lub said...

ingatkan td ko buat umah baru..baru nak ber 'wahhhhh!!!' tapi x pe le..impian kena digambarkan,insyaAllah lama2 jd kenyataan.

AyunasiA said...

yana: kalo ko duduk area kg mcm aku, lebih dr ni pun ko boleh buat

AyunasiA said...

irfa: duk kg, rumah banglo ni kira biasa jer...

AyunasiA said...

lub: wahhhhh!!! untuk rumah orang pun xper.

~ yus ~ said...

rumah yg asia paling admire tu akak pernah masuk masa rumah tu tgh dik buat wiring. Orang yg buat wiring rumah tu sama dgn yg buat wiring rumah akak ni. Tu yg dapat jengah dalam rumah dia, masa tu nak discuss pasal lampu...hihi.

Cantik mmg rumah tu, dalamnya lantai hitam lagi...kelasss, lain dari yang lain, lampu downlight pun semua 4 segi, siap cover...alahai mmg cantik. Sekarang dah siap lagi lah cantik kan, ...:)

AyunasiA said...

kakyus: alaaa wiring je ke? ingat org yg sama buat rumah akak. hiks. xtau ke saper yg bina? takde ambik gambar?

lampu petak yg cover kaca tu ke? *byk nyer soklan.

~ yus ~ said...

ha, wiring je. Tak tahu lah saper buat rumah tu..hihi. Tapi mungkin boleh tanya yg buat wiring tu kot...hehe.

Takde amik gambar pun, sbb masa tu tak bawa kameralah.

Ha'ah lampu petak cover kaca lah rasanya, tak pasti cover apa, tp lutsinar lah...hihi. Tp mmg lawalah rumah dia....:)