Sengaja nak asingkan cerita nostalgia dalam entry lain. Sambung perjalanan ke Kota Tinggi. Tanah tumpahnya darah ku...
Lepas nostalgia, kami teruskan perjalanan tanpa henti selama sejam lebih. Hanya berhenti solat di masjid Kota Tinggi. Lepas solat, cuba jenguk bandar Kota Tinggi. Kot2 kedai makan Mail dah buka balik selepas tenggelam banjir. Mail; kawan sekampung ku dan sekelas kami tingkatan 3, se sekolah abang di tingkatan 4&5 dan se UiTM aku di Shah Alam. Dia juga yang me'rekmen'kan abang keje ngan Elektrik Yussein masa abang grad dulu. Sekarang, dia menguruskan restoran keluarganya di bawah bangunan UMNO Kota Tinggi.
Lalu depan Restoran Haji Daud, dah beroperasi semula. Kerusi dan meja serba baru. Cat juga baru. Cuma yang belum ada, lampu liplapliplap. Mungkin yang dulu dah rosak ditenggelami air. Sekali tebgok, tak nampak bayang Mail. Yang ada cuma abang dia. Tanya pada waiter, berkhabaran,
"Mail ke Kedah, kawin."
"Aik? Bila?"
"Esok."
"Oh, kat AT5 bila?"
"Hari Khamis depan."
Lepas order, abang terus SMS Mail. Takkan tak jemput lak? Mungkin ada kad jemputan di rumah, belum sampai lagi. Tak lama, Mail reply, telefon lama hilang, nombor contact semua hilang. Maaf diterima. Dijemput pun, mungkin kami tak dapat datang. Anyway, Selamat Pengantin Baru!
Aku makan nasi goreng paprik minum milo ais. Mungkin tukang masak lain, dah tak sesedap dulu. Ulin makan nasi goreng ikan masin dengan air sirap limau. Abang makan nasi putih dengan sup campur dan air teh o. Beli bungkus sup ayam untuk mak.
Selesai makan, pusing jalan pusat bandar. Kedai dah tutup. Banyak dah kembali normal. Sampai Semenchu kira2 pukul 10 malam.
Esok nya, pagi2 sarapan ubi goreng. Tengahari makan sambal udang dengan sayur taugeh dan ikan timah goreng. Balik kampung pun makan masakan aku gak. Boring. Tengah makan, In balik bawak buah tembikai. Sudahnya, asik nak membuang air kecik je lah.
Petang lepak2 belakang rumah, teman kan mak menjahit. Aku cuma buang benang lebih jahit tepi jek. Takde mood nak menjahit. Sebelum balik semalam, pegi rumah Kak Nor ambil kain yang dijahit tepi. Petang sikit, mak rebus ubi, makan dengan sambal. Kalau dapat ikan kering, lagi best. Sehari ni, baca novel baru. Lupa tajuk. Macam ni lah kalau baca novel, sekali baca, terus lupa dengan tajuk2 dia sekali.
Malam makan lauk ayam goreng dan sayur bayam. Tidur lewat baca novel. Huargh!!!
Hari Ahad, bangun sarapan jemput2 dengan pisang muda goreng. Tak suka pisang muda. Tak suka juga pisang tanduk sebab masam. Suka pisang manis2. Lepas sarapan, sambung baca novel. Mak pergi 'wirid' di rumah pengantin. Tertidur pulak. Sedar2 dah pukul 11.30. Terus ajak abang balik AT5.
Sampai AT5, abah tengah nak pergi kenduri kawin rumah Adam Gemuk. Mala ngan suami tengah 'sarap'. Lum meletup pompuan tuh. Along tengah ajar anak2 buat kerja sekolah. Mak tengah ambil buah limau sambal.
Lepak2 baca sotkabo. Berita beregu negara masuk final All England. In kata semua dah kalah awal2. Final malam nanti, harap2 boleh tengok. Tak lama tu masak2. Mak masak kari ayam. Along masak sayur bendi ngan bubur pulut hitam. Siap masak, dah tengahari. Lepas solat, makan.
Inilah kari masakan mak semalam. Kali ni mak guna kari biasa, beli dengan mak Temek.(huruf 'e' sekolah, tak ingat 'e' taling ke 'e' pepet). Baunya seakan mengimbas nostalgia zaman kanak2. Sedapnyer...
Ini pula sayur bendi. Kalau aku tak cakap, abang tak mo makan, jadi, aku cakap lah, aku yang potong bawang ngan lada merah tu. Janji ada tolong, senang lah hati dia nak makan.
Ini pula sambal belacan sedap tahap langit ke tujuh. Siap dengan kulit2 limau sambal tu kami telan. Maveles! Cam ni lah best bang. Balik kampung, rasa masakan mak. Takat ayang yang masak, takyah la balik kampung. Hehehe taktik malas masak.
Lebih kurang jam 4 petang, kami balik ke Semenchu. Sebelum sampai rumah, pusing jalan 'nostalgia de amor'. Akan dicatat dalam entry seterusnya, sambungan Trek Selebriti.
Ngah dah sampai jam 2.30 tadi. Asalnya nak balik semalam, sekali ada kematian mak saudara kak Ngah semalam. Tangguhkan balik ke hari ini. Lepas Asar, makan lagi. Makan keropok lekor dengan kuih dan ubi goreng rempah. Juga makan kuih bingka ubi. Macam tahu2 aje, aku suka makan kuih ni. Tapi kuih nye kurang manis, jadi kurang makan. Semalam pun dapat makan kuih kesukaan. Kuih dangai. Kuih dibuat dari kelapa muda dan tepung pulut campur gula yang dibakat. Kuih dibawa Kak Long. Kuih bingka ni dibawa Kak Ngah. Jadi nya aku je tak bawa kuih. Selalu balik bawa kek coklat. Kali ni abang kata tak payah.
Bercadang balik lepas Maghrib. Sebelum Maghrib, keluar depan rumah bermain badminton. Seronok sesekali tengok semua bersantai begini. Aku pulak, ambil kesempatan ambil gambar bunga2 di halaman mak dan halaman Cik Leha sebelah rumah.
Yang ini gambar kaktus di rumah mak
Tak tahu apa nama bunga ni. Siap dengan buah dia sekali. Comel je bunga nye.
Beberapa warna bunga yang sama spesies. Pun tak tahu nama bunga nya.
Pokok dalam pasu rumah mak.
Bunga kertas, orkid dan bunga lili kot?
Orkid di rumah Cik Leha.
Kaktus di rumah Cik Leha.
Kaktus bentuk bunga, bunga tahi ayam dan cili api.
Tanpa disedari, mak di dapur sibuk memasak makan malam. Masak awal kerana mendengar kami nak balik lepas Maghrib.
Masuk waktu Maghrib, bergilir2 mandi. Aku mandi di bilik air dalam rumah. Mandi air kolah. Sejuk. Lepas solat jemaah, makan malam pula. Asyik makan je lah pulak hari ni. Makan lauk ikan kembung goreng dengan sup ayam dan sayur kacang panjang campur tempe.
Selesai makan, dah pun masuk waktu Isyak. Lepas solat, terus bersiap balik. Akhirnya, pukul 9.30 baru kami bertolak. Tak jauh dari pintu gerbang, Ulin pulak terlupa bawa charger henfon. Patah balik ikut jalan lain. Kata orang tak elok patah balik ikut jalan yang sama.
Balik lalu jalan yang sama datang kelmarin. Sampai UTHM, waktu dah pukul 12 malam. Terus balik Batu Pahat, malas nak bersoal-jawab dengan Pak Guard. Ulin pulak tak bawak kad matrik. Esok aje ikut abang pergi kerja.
Sampai rumah, tengok TV, Astro Ria, ulangan Gelanggang Akhir Raja Lawak, Dapat tengok 3 orang jek. Itu pun dah second round. Akhirnya, Yus yang menang. Tido...
72 RANCANGAN B
2 weeks ago
0 komen:
Post a Comment