BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 27 October 2011

Kegagalan Dalam Kejayaan



Cubaan untuk bangun pepagi pada hari sabtu lepas telah membuahkan hasil yang manis2 buah. Begini tentatifnya...

8.30 am : Mandi2 dan bersiap untuk sarapan. Bukan menyiapkan sarapan ya. Aku pergi sarapan kat kedai.

9.00 am : Sarapan roti telur dan teh tarik di depan uthm. Sedap! Sedap sebab kuah dia sedap, atau pun sedap sebab makan pagi2 hihihi. Ekceli aku suka suasana pagi hari cuti camtu. Tapi kesukaan terhadap tido lebih dari itu kot huhuhu.

9.45 am : Bergerak ke pekan Seng'garang untuk menghadiri pasar pagi hehe. Selalu kalau pegi keje hari sabtu, selalu lalu je. Ni kira 1st time lah. Kalau kat PR ni hari isnin ngan khamis. Memang tak dapat pergi lah. Isy, dah lama giler aku tak pergi pasar tani / carb00t sale kat shah alam. Dah lama tak ke kl pun iya jugak. Ada lagi tak laksa sedap tu ek? Bila kah agaknya aku akan ke sana tah.

11.30 am : Selepas berlaku beberapa kemusnahan di pasar pagi, kami terus ke pasar bp pulak. Bukan nak pergi pasar sebenarnya, tetapi nak ke pasar karat. Ada benda yang dicari. Tapi tak jumpa. Kemudian kami singgah minum di restoran berhampiran. Oh, aku tengah sedih ni. Sejak demam yang lepas, aku tak boleh minum ais atau makanan dingin. Walau sedikit pun. Nanti tekak ku bengkak atau sakit atau batuk. Naper eh? Apakah ada kerosakan pada sistem respiratory ku? Takut nyer... Bosan dah aku asik minum sirap, teh o, limau suam jek. Ok, dah terkeluar tajuk.

12.30 pm : Balik semula ke PR. Sampai di uthm, dah masuk waktu zuhur. Terus singgah masjid baru derang. Ekceli hari jumaat tu baru first time dibuka untuk solat jumaat. Kira aku rasmikan jugak lah masjid ni. Wahhh besar lah masjid ni. Tempat pompuan di tingkat atas. Ada tempat wudhuk sekali kat atas. Tapi, paip dia duduk bawah tembok. Kena cangkung time berwudhuk. Kalau berdiri, muka boleh melekap kat tembok tu. Dan bila bangun dari cangkung, ada juga possibility untuk terantuk kat tembok tu. Sila berhati2.

Jalan menuju kejayaan.

Macammm... masjid negara kot? (tang tangga tu je la)

Turqoise kot kaler kubah dia.


Tempat pijak.

Ruang solat wanita. Aku ambik gambo depan je sebab belakang tu ramai orang. Ramai jugak hari sabtu pun. Student part time kot.

Kubahnya.

Ruang solat utama. Memang luas.

Kabinet2 putih. Batu kot. Tak ingat.




Macam tak siap lagi je menara dia ni. Tak sabar2 nak bukak. Minggu ni kan konvo. Nak menunjuk la tu (yang ko dengki kenapa?). Pesta konvo pon dibuat dekat ngan masjid ni.

Seperkara lagi. Berapa kah umur kanak2 mumayiz? Kalau tengok dalam kes syariah di malaysia, katanya budak lelaki 7 tahun, budak perempuan 9 tahun. Yang aku tak puas ati tu, ada orang pompuan ni suka2 je bawak anak lelaki dia ke kawasan solat perempuan. Aku tengok saiz, dah macam 8-9 tahun. Paling kecik pun 7 tahun. Kan dah menyusahkan kita ni nak bukak pakai telekung kat situ? Sekian tazkirah ustazah tak terpilih.

Selepas solat, kami balik ke rumah.

Oh, kat depan masjid ni juga sedang dibina kolam renang. Nanti aku nak belajar berenang pulak la. Berani ker???

4.00 pm : Bersiap2 untuk keluar lagi ke bp. Pergi makan di beriani mat b0nd (dulu nya dikenali sebagai beriani super). Kemudian terus ke k4. Jenguk primam0da sekejap. Ok, komfem bukan citarasa aku.

Terus pakai baju yang dibeli di pasar lambak tadi.

6.00 pm : Pergi ke kedai kain bintangemas dekat bus stand. Kemudian terus ke pasar malam. Beli nasi kerabu dan kebab serta air tahu. Dekat 2 bulan budak air tahu tu tak berniaga. Air tahu dia memang kena dengan selera tekak aku. Nampak kat tong air dia, slip bayaran sewa tapak pasar malam. Ohhh sewa pasar malam tu rm210 sebulan ek. Tapi dia bayar rm1k. Mungkin sekali untuk 4-5 bulan kot.

7.00 pm : Singgah di bpmol pula. Ramai nya orang... Macam raya ciner pun iyer jugak. Tak macam nak dipavali pon.

9.00 pm : Balik sempat tengok mastercheff separuh.

Penat.

Kejayaan : Menghadiri banyak tempat dengan pelbagai aktiviti.

Kegagalan : Duit abesss.

Mari lihat kemusnahan yang berlaku dalam sehari gara2 ingin bangun pagi sangat :

Pasar pagi seng'garang - tudungs rm50, t-shirt rm25, kain pasang rm60 = RM135

Kedai kain bintang emas - kain pasansg rm39x2 = rm78

BPMol - perfume rm245, seluar jeans rm40, t-shirts rm70 = rm355

Jumlah keseluruhan = rm568

Ini adalah tidak patut berlaku! Ni baru satu hari. Kalau sebulan atau 4 kali weekend? Eh, tapi takkan beli perfume tiap2 minggu kot. Ehhh ni tak jumpa henbeg ngan kasut lagi. Aritu gi jb pun berlaku banyak kemusnahan. Takmo kuar mana2 lah minggu ni. Protes! (Tapi minggu depan nak balik kampung pulak...)

Tapi aku think positive. Walau pun duit mengalir keluar, sebagai ganti, aku dapat banyak baju dan tudung baru. Rezeki jugak tu.

2 komen:

HappyIrfa said...

parah//mmg parah..lama2 ok kot.hehe

AyunasiA said...

saje cari alasan takmo bangun awal sebenonya...