BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 20 October 2011

Cahaya Dalam Kegelapan Subuh


Isu solusi 36 telah memberi tamparan hebat ke muka ku. Pang! Adui! Padan muka.

Tajuk besar dia ialah seperti tajuk di atas tu. Masa beli tu aku tidaklah terfikir yang dia nak menyindir aku huhuhu. Bila dah baca, terus aku rasa macam weekend nanti nak bangun pukul 6 pagi pastu tak tido balik. Gitu. Impress tak? Tapi tu 'rasa macam' je lah. Ye ke tidak berlaku tu, kena tunggu lah weekend sebenar. Boleh la dibuat untuk seminggu dua ni kot (jika keazaman kuat).

Tapi aku rasa isu ni dibangkitkan bertitik tolak dari segmen soal jawab dalam beberapa isu yang lepas. Ada orang ni tanya, apa hukum bangun tido balik lepas subuh. Masa tu ustaz tu takde lah nyatakan hukumnya macam wajib haram makruh ke haper, tapi dia bagi hujah dengan nas2 pasal kebaikan2 memulakan hari awal ni. Dan masa tu aku adalah tak rasa apa2. Macam, oh, bukan tak boleh, cuma tak elok je kot hehe (interpret mengikut kesesuaian dan kesukaan sendiri jek).

Pastu dalam isu 36 ni dia kupas kaw2 punya pasal subuh. Aku rasa dalam setiap artikel yang aku baca, mesti ada tulis hadis yang sama. Betapa hadis itu lah hujah paling kuat untuk menegaskan kepentingan bangun awal2 pagi nih. Adeh... macam mana nih? Mestikah aku berubah? Aku rasa bangun solat tahajud pon lagi mudah kot daripada bangun awal pagi. Sebab lepas tu boleh tido balik huhuhu. Jadi, mari membantu saya dengan memberi motivasi pagi.

1. Bila sesekali bangun awal, aku rasa hari tu akan jadi sangat panjang. Macam2 boleh buat dalam masa sehari. Boleh pergi pasar, memasak, membasuh, mengemas, berkebun, tengok matahari naik di tepi pantai parit, bersenam, angkat berat, berenang, berlari, pergi kl balik hari dan sebagainya. Eh, macam best je pegi melaka weekend nih. Tiba2.

2. Aturan tido lebih baik. Bila tido lambat, bangun lambat, hari ahad nanti susah nak tido. Lalu mengakibatkan pagi isnin tu kepala ku pusing. Sampai hari rabu baru pulih semula. Mesti sistem biologi aku pun pening, kan? Tapi aku dah prektis ni lama. Sepatutnya dia dah biasa hihihi. Tapi itu tidak mematahkan semangat aku untuk tido lambat dan bangun lambat lagi pada weekend berikutnya hahaha. Sebab tau tengahari boleh tido untuk cover balik ngehngehngeh. Tak motivated langsung!

3. Murah rezeki. Menurut hadis, Allah swt menabur rezekiNya dari terbit fajar hingga gelincir matahari. Owh! Ini fakta yang tidak boleh dipertikaikan.

Ok, dah takleh pikir sebab terlupa bawak solusi tu hari ni. Takde rujukan. Mungkin ini boleh dijadikan azam tahun baru? Ada sebulan lagi untuk membuat persediaan. Semoga berjaya! (beriya je ko...)

2 komen:

kakLuna said...

aku jrg tido balik lps subuh tp aku telah merugikan saat2 itu dgn online pagi2 buta.huuuuu

AyunasiA said...

baguih hang nooo... mesti rajin buat sarapan nih...