BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 8 March 2013

JDT, The Tamil Hero.


Nasib lah. Nak buat macamana kalau dah penulis blog ni tengah gila bola, kan. Untuk 3-4 bulan ni sila lah pasrah dengan cerita pasal bola sahaja. Selama ni, setakat bloglist aku, aku pernah baca satu je blog yang ada cerita pasal tengok bola mesia ni. Kisah bola kelate je lah sebab dia je yang selalu menang. Dulu. Sekarang belum tentu. Mana tau, besok2 aku pula yang akan berebut2 beli tiket final kat bukit jalil. Tak?

Seperti yang dimaklumkan dalam entry bola yang lalu, perlawanan seterusnya ialah pada hari sabtu, 2 mac yang lalu. Kalau hari sabtu tak tengok kat stadium, rasa tak best pulak. Kalau setakat hari selasa tu takpe lagi. Lagipun selepas itu, sebulan lagi baru ada game kat sini. Dah masuk bajet gaji bulan depan. A'ah ek. Tak pepasal aku kena adakan satu peruntukan untuk tengok bola setiap bulan. So not me. Tapi, seploh hengget je kot. Sekarang kami dah bijak sikit. Dah tak beli kat budak alip penjual jersi berrambut merah tu lagi dah. Malam2 pun ada jer lagi tiket dijual. Selagi tak roboh stadium tu, selagi tulah dia jual tiket banyak2. Manyak wuntong wooo... Lagipun besok2 kalau kena saman, ada lah sikit bajet nak bayo, kan hikhikhik. Ni pun dah nampak bayang2 nak kena tindakan ngan fam sebab bakar mercun sampai padang berasap dan permainan terpaksa dihentikan seketika. Nyampah i! Takat game biasa je pun eksaited sampai bakar bunga api, bakar mercun. Hover tau. Tak pepasal aku tak boleh seludup botol air ngan payung lenkali dah.

So, game kali ni akan menentang n9. Sekarang ni aku dah faham. Pasukan yang pernah menang, tak semestinya masih terel lagi sebab players derang dah bertukar. Maka, setiap musim adalah berbeza. Dan peluang untuk setiap pasukan adalah terbuka. Nak kata pasukan yang ramai pemain kebangsaan adalah terhebat, eh, aritu aku tengok kedah, ramai je pemain kebangsaan? Waktu jdt kalah atau seri pun, mesti orang cakap, harap je player2 hebat kununnya, tak menang jugak (eh, aku pun cakap cenggitu huhu). Apa yang penting sebenarnya ialah kerjesame dalam pasukan. Majulah sukan untuk negara!

Eh, sebelum tu. Dah terlanjur sebut kedah tadi, saje lah nak merekodkan di sini bahawa jdt akan masuk suku akhir piala fa menentang selangor selepas menewaskan kedah 5-4 melalui sepakan penalti setelah tamat masa tambahan. Game tu pun menarik jugak sebenarnya. Eh, baru aku teringat. Sebenarnya aku tulis entry ni untuk mengomen persembahan jdt setakat ini, bukan pasal perlawanan sabtu lepas.

Ok, selain game dengan kedah tu, hampir semua games yang dah dilalui oleh jdt terutamanya dalam liga super, pihak lawan yang akan gol dulu. Dengan kata lain, dah macam pilem tamil la kan. Hero kalah dulu. Aku dah tengok game2 yang seri, mesti macam tu. Kiranya boleh lah jugak kita simpulkan bahawa pemain2 jdt ni boleh bermain di bawah tekanan. Selagi masih 0-0, memang liat nak masuk gol. Kiter yang menonton ni jugak lah yang sakit dada bila pasukan lawan dah gol. Pada masa itu, suasana dalam stadium akan senyap sunyi (kecuali suara pasukan sorak yang tak peduli pun nak tengok dorang main). Kalau berselang gol 1-0, 1-1, 2-1, 2-2 tu ok lagik. Ni kalau macam masa lawan lions XII tu ari lah. Derang dah leading 2-0 pada separuh masa pertama lagik (sama macam kedah). Huuu sakit dado den.

Oleh kerana jdt pun baru kalah sekali (pertama kali dan menentang pahang), dan selalu seri, aku macam terlupa yang derang juga dah menang 2 kali. Lawan perak dan T-team. Tau2, bila menang lawan n9, e'eh, dah naik tangga nombor satu? Waaa tak sangkanyerrrrrr... Adakah aku perlu beli tiket grand stand pasnih?

Satu lagi yang aku peratikan, jdt ni tak suka mencuba. Suka sangat main tang wing, tak suka main tengah. Memang lah wing tu ada si niro dan si guiza, tapi apa salahnya try je bila bola ada di kaki? Dah duduk depan pintu gol pun masih nak pass kat wing dulu. Hantaran lintang kunun. Pastu tak sempat nak melintangkan hantaran, dahhh bola dapat kat orang. Memang lah ada taktik sebegitu dalam skema strategi permainan, tapi takyah lah setiap kali pun kena lalu wing. Ewah, cakap memang senang, kan?

Kendian dah dua kali kot, aidil gol kan. Bukan dia defender ker? Gila koser tau. Bukan lah tak boleh, tapi awat lah striker susah nau nak gol? Si safeeyangmenunggang tu pulak, asik lah dimasukkan time 2nd half. Bila dia masuk, memang lah dia selalu try, tapi setiap kali pun tak masuk. Kekadang tu tengok dia ni macam tak larat je nak kejar. Gemuk kot. Nak harapkan matyo? Ramai nau yang jaga dia. Asal dapat bola jer, mesti kena berpusing satu pusingan, baru proceed. Masa tu dah terlambat sebab orang dah curik bola dah.

Pemain import pulak. Ni lah masalahnya. Semua orang harapkan derang jer. Macam yang aku cakap tadi, derang duduk kat wing. Maknanya setiap kali menuju ke gol, mesti derang akan pass kat wing ni dulu sebelum mencuba. Nasib baik kalau try dari wing terus masuk (guiza terel part ni). Tapi yang selalunya hantaran lintang derang tu dapatnya kat pihak lawan. Tak dan nak masuk gol pon.

Yang si niro pulak, ada satu pe'el. Suka sangat tunjuk skill. Sekali sekala memang lah kiter rasa waaa terelnya... Tapi kalau dah setiap kali dapat bola jer, mesti nak tunjuk skill, lambat ler pulak. Elok2 kawan dah free, sempat pihak lawan turun beramai2 dalam petak penalti.


Sesekali aku terfikir, boleh tak main bola sepak ni derang fokus time nak tendang bola masuk gol? Ye lah, besar kot pintu gol tu, nak dibandingkan dengan bola jaring (apakah?). Tapi kenapa tak boleh masuk? Ok, jawapannya ialah sebab kawalan kaki tak sama dengan kawalan tangan. Terima kasih.

Anyway, berikut ialah gambar2 sekitar perlawanan jdt menentang n9  yang baru lalu.













0 komen: