BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 27 December 2013

Wassap Bro! Edisi Jepun


Kalau korang baca blog aku dari awal, mesti dah tau yang aku pernah dah ada dua biji mesin jahit di mesia. Satu mesin highspeed juki dan satu lagi mesin jahit tepi brother. Keduanya telah berjasa dengan banyak sekali sejak menjejakkan kaki di rumah ku. Sumbangan terbesarnya ialah apabila telah menjahit 17 pasang baju raya aku pada hari raya tahun 2011. Tak berpada2 langsung. Sebenarnya bukan lah baju raya, tapi baju kerja kot. Cuma dia siap pada hari raya, maka jadi lah ia baju raya. Kalau kira purata, seolah2 aku beli 1-2 pasang kain sebulan, kan? Lebih kurang camtu lah. Aku beli kain tak kira masa dan tempat. Asal nampak cantik aku beli. Lagi lah nagoyatextile tu duduknya on the way dari k4 nak ke paksen. Asal lalu je, mesti singgah. Siap dah kenal dah mana satu kain baru, mana satu kain lama. Dah, tetiap minggu kot aku pergi. Tapi kat sini takde kedai kain macam tu. Nama je nagoya, tapi takde pun nagoyatextile. Kain jenis baju2 raya kiter tu pun takde. Balik2 cotton jugak.

Balik pada citer pasal mesin jahit, akhirnya pada bulan ketiga ini, baru lah aku membeli sebuah mesin jahit. Sekejap nak beli, sekejap macam tak perlu pulak. Sehingga lah pada 2 minggu lepas, aku terjumpa sekali lagi dengan couple yang dijumpai di outlet tempohari. Kali ni kat 0tsukaya. Maka keluar lah cerita pasal beliau dah beli mesin jahit yang aku dok usha kat amazon selama ini. Tapi ku tak beli yang sama sebab rege nya lagi mahal kalau bersama foot controller. Yang aku nak ialah mesin jahit basic yang boleh jahit lurus, zigzag dan lubang butang. Yang beliau punya tu ada beberapa jenis jahitan sulam yang simple dan ala2 electronic sikit nak select jenis2 jahitan tu. Aku punya main pusing tombol jek. Lagipun kalau nak yang bersulam2 bagai, baik aku beli mesin sulam jer seketul. 

Kami order hari ahad, bayar hari isnin, selasa dia hantar, hari rabu dah sampai. First time beli online sendiri.

Abang dapat adik baru.

Lain macam sikit kecanggihan mesin jahit jepun ni. Satu, dia ada speed controller. Tapi laju dia tak macam laju pun??? Dua, dia boleh jalan guna button, takyah pakai pijak kaki. Tu yang butang kaler gray tu lah butang start/stop. Aku dah try guna sekali, nak tumbang mesin tu aku tonjol butang tu nak bagi stop. Tak biasa lagi. Pijak kaki tu kena beli lain ok. Dan yang ketiga, kiter tak perlu cucuk benang dalam jarum. Lubang yang besar (biasa bergerak atas bawah) tu pun takyah masukkan benang. Dia main selit je dan benda bergerak tu terlindung kat dalam.. Tak membahayakan la. Benang kat jarum tu pulak dia boleh masuk sendiri. Kiter tinggal tarik jer sikit. Senang sangat! Sesuai untuk orang rabun. Kot. 

Ini untuk adjust ketegangan benang atas. Benang bawah macam tokleh adjust?


Ini lah benda pertama yang aku jahit. Sarung bantal.

Kain ni glow in the dark tau. Bila tutup lampu dia berkilauan tang space antara bulatan2 tu.

Dan ini pulak produk keluaran terbaru saya hehehe. Blouse ini diinspirasikan dari blouse aku yang ini dan ini.

  








Dalam kepala dah banyak design baju aku nak buat. Nantikan edisi seterusnya yea...


7 komen:

Irfa said...

pergh giler kagum aku baca cite ko pasal 'abang' baru ko ni. haha

Nazayiena Ayiena said...

bestnya dah beli mesin jahit baru.

AyunasiA said...

irfa: apa yg ko kagumkan sgt tu? tang benang masuk sendiri tu ke? ekeke

AyunasiA said...

nazayiena: ada masa dah tak tau nak buat apa... ada mesin ni boleh la mengasah skill sket.

Shila said...

bestnye dpt jahit baju sendiri..nice color :)

AyunasiA said...

errr mesin ke baju?

Shila said...

hehe baju :)