BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 16 December 2013

Istanbul Aku Tak Datang!



Hujung2 tahun macam ni, aku selalunya sedang sibuk dengan perancangan cuti2 jalan2 menghabiskan duit. Habis je final exam budak2, terus abiskan cuti. Best nyer... Suka perasaan ketika itu. Tapi tahun ini, semua itu tidak berlaku. Cuma perasaan tu je lah, aku dah rasa lebih awal, sejak bulan oktober lagi.

Kalau ikut kan perancangan awal, tahun ini cuti2 kami akan bertajuk Jejak Al-Fateh. Eceh...siap ada tajuk lagi tau. Tajuk entry kihkihkih. Dah berangan ni, nak ambik gambar depan aya sofea ala2 dian dan haris dalam istanbul ku datang ar kononnya. Sudahnya, jadi macam tajuk entry ni sobsobsob...

Jadik laaa...

So, nak cuti2 ke mana pula sempena anniversary kami yang ke-9 nanti?



9 komen:

ayza ukashah... said...

haha...sedey la siap tampal gambo kat situ...
kami bercuti sakan minggu depan...minggu ni semua bos takde..best!!!

AyunasiA said...

kesian, kan? best nyer... tikus2 berkeliaran biler kucing takde ye. meh la bercuti ke sini. boleh jumpa otromen...

ayza ukashah... said...

otromen ajak datang sini bleh??
minyak naik...nak soh otromen jadi transport terbang

AyunasiA said...

alaaa ko jgn risau... AA musti dpt subsidi minyak murah punyer. kan kakmah ada share.

Shila said...

Wah bestnye...pergi la Istanbul...mcm best je tgk tempat2 kat sane...tak penah pegi tgk gambar pun nampak best...

InsyaAllah akan ke Osaka bulan depan..tapi winter kan masa tu...pegi 4 hari dgn anak2 kecik...
tak penah rasa winter...apa pesanan atau tips utk pakaian sejuk utk ke sana ye? mintak nasihat atau apa2 panduan yg berguna...(first time ke sana...selama ni hantar suami sampai airport je)

AyunasiA said...

shila: tips semasa winter berdasarkan pengalaman gi beijing last year (-7 deg.):
1. pakai losyen sepanjang masa. recommended: vaseline botol putih tutup biru (intensive rescue-moisture locking lotion)
2. kurangkan mandi terutama air panas. kalau nak mandi jugak, jangan sabun. 2 tips ni untuk elak kulit kering yg akan beakhir dgn gatal giler2 punya.
3. jangan cuba berlawan dengan alam. pakai pakaian winter secukupnya; longjohn, stokin, glove, kasut, sweater dan jaket. rasanya part yang paling cepat tangkap sejuk ialah kaki dan kiter tokleh buat apa2 kat kaki yang kesejukan. kalau tangan boleh jugak peluk tubuh, masuk tangan dlm jaket. kalau kaki??? so pastikan kaki disarung sebaik2nya.
4. prepare tisu atau sapu tangan sebab hingus akan keluar secara automatik.
5. bateri kemre/henfon akan cepat habis. so, standby spare jika perlu.
dan akhir sekali, nak kirim megi boleh? hahaha

Shila said...

Asia,

Terima kasih banyak atas tips yg diberikan...mmg kena prepare baju musim sejuk ni betul2 nampaknya...sebab saya mmg x tahan sejuk...and budak2 ni pulak ada asthma...

anyway kalau nak kirim meggi saya boleh bawakkan...hehe..nak meggi jenama maggi ke? :)

AyunasiA said...

shila: tapi macam susah jer nak kena pos dari osaka. takpe ker? kalau boleh nak maggi kari letop eheh. demanding lagi!

oh, sorry. sebenarnya kiter boleh buat sesuatu kat kaki kiter iaitu tampal heat-pad yang boleh dibeli dikedai2. dia memanaskan area yang ditampal pad tu lah. tapi dia tak tahan lama. sehari kena pakai satu kot.

Shila said...

Pasal maggi tu insyaAllah saya cuba pujuk hubby gi Nagoya...kalau jadi kami bawak la maggi tu ye...


ini email add saya : shila.bujang@gmail.com