BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 19 December 2013

International Cooking Class : Makanan Jepun Menyambut Tahun Baru Katanya


Pada 2 disember yang lalu, aku telah mengikuti sebuah kelas masakan antarabangsa. Kali ni masakan jepun. Sebelum ni rasanya masakan indonesia, derang buat bakso. Bayaran yang dikenakan ialah 300 yen. Pagi tu, aku pergi sendiri naik subway ke motoyama. Hehehe satu stesen je dari dai, tapi kalau jalan kaki berpeluh lah jugak keti kot. Kalau ada geng boleh la jugak. Sampai di sana, aku tunggu member lain kat bawah. Pukul 10 lebih baru kitorang naik. 

Memula sekali dia bagi menu dan resepi yang akan dimasak. Ada 3 menu; sup sayur akar (kekentang), makarel masin panggang dan nasi kek apatah (nama aku translate sendiri ikut suka). 

Step pertama sensei rendam benda alah ni. Nama dia konbu atau seaweed. Tapi dia bukan seaweed yang kiter bungkus temaki (nama diambil dari game pou hihi) tu. Ni dalam bentuk lain. Pada mulanya aku suspek dia nak bagi seaweed ni kembang kendian dihiris2 ala2 tahu kering. Rupanya... (nanti citer).

Anggap lah jari tu untuk compare size benda alah konbu tu ye.

Konbu tu dibeli dalam plastik biru tu. Sebelah kiri tu ialah fish flakes aka bonito. Punya lah sedap fish flakes ni kalau makan takoyaki, kan? Seciput je dapat kalo kat jusco. Kat sini aku tengok sebungkus tu baru 200+ yen. 

Sebungkus ni 80g, kira banyak bagi benda nipis dan ringan cenggini. Dia sebenarnya ikan (salai kot) yang disagat.

Kendian kami diperkenalkan dengan benda yang bernama konyaku (ker konyoku tah, tak jelas sangat sebutan dia) ni. Dia sebenarnya berasal daripada ubi. Kenyal dan tak mudah pecah. Dia datang dalam bentuk macam fish cake, tapi lebar sikit.  Dia hiris lebih kurang 1cm, belah kat tengah tapi tak putus dan sumbat satu hujung ke dalam belahan tu dan dia pun bergulung seperti gambar di atas. Kami lah (malaysian) yang teruja menggulung benda tu.

Oleh kerana menu ni bernama sup sayur akar, bahan2nya pun ialah sayur akar lah seperti renkon atau akar teratai (lotus) ini. Derang memang suka kot benda alah ni sebab banyak je jual kat supa.

Ini pula aku panggil ubi jepun atau namanya satoimo. Rupa macam kentang tapi kulit putih.

Ayam pun masuk dalam sup ni. Awal2 lagi sensei bagitau, ayam ni dia beli kat kedai halal. Dia pakai boneless tori-niku/cikin. So, memula dia masak ayam ni dengan sedikit minyak zaitun. Masak sampai ayam bertukar warna jer.

Kendian dia masukkan (iremasu) satu persatu sayur2 tadi.

Sayur yang dipotong serong tu nama nya gobo (tak tulis, so tak pasti, tapi aku ingat bunyi nyer macam gerobok)


Dan gaul (mazemasu) rata. Kendian dia perasakan dengan gula/sato (agak banyak), soyu (kicap) dan hon dashi (ala2 ajinomoto kot). Last sekali dia masukkan air dan biarkan lah sampai masak.

Sementara itu, ikan2 makarel (saba) masin ni dipotong2 untuk sorang makan. Dia beli kat supa memang dah siap diperap masin. Aku selalu beli ikan ni sekor. Besar, macam ikan tongkol gitu. Nak kenal tengok je kulit dia, ada corak2 sikit. Rege dalam 500+ yen sekor. Rasa dia sangat sedap. Aku selalu masak asam pedas atau kari. Like sejuta kali ikan ni! Ada satu lagi ikan yang aku suka tapi tak tau nama. Aku panggil ikan kulit hitam jer. Rupa dia aku tak pernah tengok sebab salu beli dah siap potong. Tapi isi dia merah2 dan ada daging hitam macam ikan tongkol. Tapi rasa dia lagi sedap dari ikan tongkol. Aku suka part daging hitam tu. Pergh! Entah2 memang ikan tongkol ek? Tapi tak kot sebab dia bersisik.

Di satu sudut yang lain, sensei menyiapkan menu ketiga iaitu nasi kek. 

Memula dia celur sayur komatsuna (sawi ke bayam tah) ni. Ingat dia nak makan gitu jer. Rupanya kekdah derang masak sayur kot, celur dulu baru potong. Kacang buncis pun dia celur dulu. Takmo khasiat hilang kot ek?

Ini lah dia nasi kek atau mochi tu. Rupa dia macam sabun hehe. Yang ni jenis plain. Katanya ada yang berperisa. Aku bandingkan dengan nasi impit.

Nasi ni akan dimasak macam sup juga. So, dia masukkan sayur dalam sup ni. Yang ni lobak putih.

Lobak merah pun dicelur. 

Bersama lobak putih. Menurut sensei tu, kombinasi warna lobak merah dan lobak putih ni ialah symbol of love. Hmmm... ok.


Gigih betul mencelur sayur dalam piuk comel. Tapi serius, dia buat sampai semua masuk dalam piuk tu. Sabar sungguh.

Sebelum hiris pun disusun elok2 dulu.

Ok, tadi kan awal2 dia ada rendam seaweed konbu tu kan? Pastu dia rebus la benda tu bersama dengan bonito. Dah tu, rupanya dia tak pakai pun konbu dn bonito tersebut, sebaliknya dia tapis air rebusannya. Laaa dia nak buat stok ker... Dan terjerit lah kami bila tengok dia buang gitu jer bonito dan konbu tersebut? Sayang nya!!! Tapi mungkin dah tawar lah kot.

Stok bonito+konbu.

Ini lah mochi tadi. Dipotong kecik2 sikit dan dimasukkan ke dalam stok tadi bersama sayur2 yang telah dicelur.



Makarel masin yang telah di panggang. Sedapnyaaa...

Oishi!!! Tengok lah tu... minyak ikan tu keluar.


Ini pula rupa sup sayur2 akar tadi. 

Pastu, kami pun makan lah...

Ada kaki yang dihiasi momiji hihi.

Sebenarnya aku tak pernah makan buah ni kat mesia. First time makan kat sini sebab member bagi. Rupanya, aku suka!

Ku punya. 

Sup sayur akar. Rasa dia bagi aku 'kaya'. Macam2 rasa. Sedap.

Rice cake tadi. Ada la serpih2 bonito yang terlepas. Mochi tu actually liat. Agak bahaya kalau terbegik. Menurut ceritanya, makanan ni dimakan pada tahun baru. Biasanya mereka mempersembahkannya kepada tuhan mereka, kendian baru mereka pula makan. 

Makan beramai-ramai.

Juga dihidangkan teh.

Habis makan, cuci2, kemas2 dan kami pun pulang. Sebelum balik, aku singgah kedai dulu. Sajer nak tengok apa ada kat situ. Ada supa, departmental store dan kedai makanan imported. Tapi makanan oramputih jer. Ceklat2 sumer ada.

Balik tu, baru perasan yang pokok2 dah togel.

2 komen:

Shila said...

banyak merebus je org Jepun ni ek...ikan mackerel tu mmg sedap..penah mkn kat restoren jepun Miyagi kat Bdr Baru Bangi...

Huhu..pokok dah togel tu tak lama lagi la winter tu...

AyunasiA said...

a'ah, pulak tu tak pakai bawang. harapkan kicap jer nak bagi rasa.