BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 21 August 2014

My Belated Birthday


Nak cuba menulis secara impromptu. Agak2 boleh dapat 5 perenggan tak entry ni? Mari kita lihat sama2 hehe.

Banyak cerita yang tertinggal sejak bulan jun yang lepas. Tah kenapa tah lemau sangat time tu. Sebab panas ke ek? Memang lah sekarang pun masih panas, tapi semenjak 2menjak ribut topan minggu lepas, macam sejuk lah pulak? Sampaikan time mandi pun batang paip tu mengalami kondensasi tau. Maksudnya air kat tangki sejuk lah kan? Masa bulan puasa bukan main lagi panasnya. Ada satu hari tu aku rasa macam nak terjun je dalam ofuro tu berendam lama2. Tapi takut terkentut lak dalam air hihi. Batal plak puasa karang. Tapi betul ke kentut dalam air boleh batal puasa ek? Masa tu dah berazam dah, lepas raya nanti nak beli sabun bubble tu, pastu boleh lah berendam satu hari dalam tu. Tapi tiba masanya sekarang, sejuk lah pulak. Kita tengok bulan 9 nanti, kot2 panas semula ke. Dah dekat bulan 10, maknanya dah nak masuk autumn lah kan? Masa aku datang tahun lepas, awal bulan 10 pun dah sejuk sikit2 dah. Best!

Satu cerita yang tak sempat aku tulis kat sini ialah tentang besdeiku yang ke 35. Ya Allah! Besarnya nombor tu! Tak sangka aku dah sedewasa itu pada usia. Tapi perangai tak macam pun? Aku ingat lagi, masa abah kawin ngan mak tiri aku sekarang ni, umur aku 12 tahun, umur mak 35 tahun, abah 51 tahun. Umur abah tu aku tak kisah sangat, tapi umur mak tu! Sama ngan umur aku sekarang! Ok, takyah bayangkan.

Pada hari jadiku itu, aku menyatakan hasrat nak makan pecel lele. Encik suami ajak pergi sama2. Macam lah tak boleh beli ikan keli kat zafar goreng sendiri kan... Tapi dah nama pun besdei, kena lah mengada2 sikit, kan? Jadi, tengahari tu kami keluar lah naik chikatetsu nak ke sama2 kononnya. Sekali tengah tunggu train, barulah encik suami check website dia dan mendapati bahawa kedai tu bukak kul 6 petang. Keciwa!!! Nak patah balik dah rugi sebab dah beli tiket. Maka, kami decided untuk pergi makan kat ariana je lah. Sodih! Bukan tak suka makan kat situ, tapi sebab baru je weekend tu makan kat situ kot. Muak juga makan selalu. Pastu pulak kami dah beli tiket rege 230 dan tak pernah buat adjustment. Sebab aku rasa tiket ke ariana tu 260 kot. Tapi kami pergi jugak dan nak try je wat adjustment kat mesin dia. Sampai2 je, terus terkam mesin fare adjustment. Masuk, keluar balik. Masuk, keluar balik. Rupanya takyah buat adjustment pun sebab rege dia sama je iaitu 230 hehe.

Pas makan, encik suami nak masuk lab semula. Aku pulak kengkonon nak jenjalan kat otsukaya. Maka, kami pun berpisah di stesen chika. Apakala aku tiba je pintu otsukaya, barulah aku perasan yang hari tu ialah hari khamis. Otsukaya tutup! Lalu aku pun cecepat turun ke stesen semula untuk mengejar encik suami. Sampai kat platform, tengok beliau dah takde. Holohhh dah terlepas pun. Tapi masih tak berputus asa. Ingat boleh kejar kat stesen imaike. Pun tak sempat jugak. Kejar lagi sampai ke motoyama. Pun takde jugak. Pastu baru lah aku jalan slow. Masa tu baru lah terfikir, yang aku beriya mengejar tu dah kenapa? Entah? Kan? Wat penat jer.

Ok, itu lah cerita di hari jadiku.

Nak dijadikan ceritakan lagi, seminggu sebelum tu aku dengan sengaja telah menyembunyikan tarikh hari jadi ku di fb. Bukan nak test orang ingat ke tidak sebab aku pun tak ingat besdei orang. Tapi sajer takmo bagi wall aku penuh dengan 'kononnya' ucapan selamat hari lahir. Eh, kan ke bagus orang ucapkan selamat, doakan panjang umur murah rezeki? Memang lah bagus kalau iyer dia ucap camtu. Yang tak bagusnya kalau kebanyakannya cuma taip huruf H dan B kecik. Dah lah tak berusaha langsung nak tekan shift nak bagi huruf besar, kan. Bagi aku itu setaraf lah dengan orang yang komen Al-fatihah kat orang yang kehilangan seseorang. Mungkin laaa ada yang betul2 baca surah tu sambil menaip nama surah tu. Tapi, no point lah. Ini pendapat peribadi aku la. Tak semestinya betul.

Dan hasilnya, takde satu pun ucapan besdei kat fb aku pada tahun ini hahaha. Alah, besdei je pun...

btw, birthday aku ialah 12 Jun. Pada hari tu, filem ceo lakonan encik beto keluar di pawagam. Aku dah tengok cerita tu. Tah pape lah cite tu. Ada macam tengok leverage pun iyer jugak. Tapi dapat lah tengok sisi lain encik beto tu. Asik tersengihhh je hihi.

Dan pada sebelah malamnya (atau awal pagi esoknya) pula, bermulanya welkap brasil 2014.

Okeh, itu je cerita nya.

Yeay! Dah siap satu entry secara spontan. Maknanya, boleh jer... nak seribu daya.



0 komen: