BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 5 March 2014

Ume Si Bunga Aprikot/Plum


Ini ialah entry gambar2 bunga ume yang aku pergi tengok sampai tercicir wallet tu. Sekali pandang bunga ni macam sama dengan bunga sakura. Tapi pokoknya lain. Isy, teringat citer memoirs of geisha, scene dia cover kesemua 4 musim. Ada satu scene musim bunga ni, chiyo dating ngan chairman time hanami tepi sungai apatah. Awww cantik sangat!

Sebenarnya dulu aku ada satu pe'el ni. Di mana aku takkan share gambar kat fb sebelum update kat blog. Dulu la. Sekarang ni perlahan lahan aku dah share kat fb dulu. Macam gambar yuki aritu. Tu pun aku dah menyesal sebab excited sangat upload gambo kat fb. Kalau boleh nak orang tau kat blog dulu. Sebab tu aku tak suka add kawan blog dalam fb. Sibbaik la instagram boleh upload kat henfon je. Kalau tidak, makin kurang lah eksklusiviti kamu wahai blog. Ada sesiapa mengalami sindrom yang sama?

Okeh, ume ni keluar mula2 sekali pada musim bunga kot. Hujung bulan ni baru turn sakura pulak. Biasanya derang kuar secara berperingkat. Mula2 belah selatan akan mula dulu. Maybe belah2 kyushu dah kuar sakura kot. Nagoya ni kat tengah2 jepun. Maknanya kalau terlepas tengok kat tempat sendiri, boleh lah kejar dia sampai ke utara hehe. Kena kejar sebab dia keluar seminggu jek. Pastu dia gugur la. Tak sabar nye nak tengok sakura! Tak sabar nak rasa bunga tu gugur atas badan hihi. Errr ada ke dia gugur time kita lalu bawah dia? Ke kena gegar pokok tu nak bagi gugur?

Kan aku cakap aku dah jumpa bunga ni kat taman rekreasi masa sesat tu kan. Tapi tu macam milik persendirian aku rasa. Kat tepi rumah orang. Tapi banyak jugak pokoknya. Macam kiter tanam pokok rambutan la kan. Tapi ni pun dah cukup cantik aku rasa. Barang diingat, aku seperti biasa tak geti nak pilih gambar. So, jalan mudah, aku tepek semua yang aku tangkap hahaha. Kecuali yang blur la. Maka, tengok mana yang korang nak tengok je lah yea.

Macam pokok bonzai. Aku siap terbongkok2 bawah pokok tu. Ada 2 warna, putih ngan pink.

Yang putih.







Yang pink.










Cantik cabang dahan ni.





Suka!









Ni bunga kat depan rumah orang. 


Macam kobis.


Ni salah satu padang taman rekreasi tu. Luas lagi.

Orang tu cari bunga ume.

Yang ni pulak bunga ume kat taman agrikultur tu. Dia jenis berjuntai2. Yang tadi tak berjuntai pulak?

Belum kembang betul. Masih banyak putik. Minggu ni dah kembang kot.

Bunganya pun kecik2.

Tak tau bunga apa.

Ume kuning. 

Ume spesies berjuntai.

Lain sangat dengan yang kat tepi jalan tu ek?

Ni baru betul2 pink. Tadi tu pink cair. Ada yang lagi pekat.
















Yang ni paling pekat antara yang ada.




Ada 12 varian.

Ada pokok buluh macam kat arashiyama!

Ni semua putik2 lagi.







Sampai teleng2 pose aku.

Nak ambik gambar macam kat kyoto!





Salah angle lak teleng nya.

Dah, itu jer. Aku kalau banyak sangat gambar, tak tau nak citer apa. Sekian.

4 komen:

shila said...

SubhanAllah cantiknye...mcm sakura bunganye...yg bunga mcm kobis tu ada jumpa jugak masa kat Kobe kat depan rumah org...cantik...

Sure wangi bau bunga aprikot tu...bestnye musim bunga

Nazayiena Ayiena said...

Subhanallah cantiknya bunga2 nie,bunga nie seminggu jgk ke berbunga?

AyunasiA said...

shila: lupa pulak nak cium wangi ke tidak. terlupa. boleh?

AyunasiA said...

Nazayiena: tak tau lah pulak. minggu ni nak try tgk ada lagi ke tak.