BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 18 March 2014

Restart


Kehidupanku di sini seperti melalui proses restart bilamana kami berpindah ke rumah baru. Ya, aku dah keluar dari bilik asrama yang best itu. Agak sedih la jugak sebab baru je dapat microwave oven kat bilik tu hehe. Ada pulak. Takde lah. Sebenarnya banyak lagi keistimewaan kaikan tersebut yang menyebabkan aku sayu hati tatkala meninggalkannya pada hari Jumaat, 14 Mac 2014 yang lalu. Dah lah internet free, peralatan rumah pun lengkap. A'ah lah, aku tak pernah gunakan kemudahan laundry kat tingkat 7 tu. Tak terfikir pulak nak keringkan baju. Dapat tau pasal keputusan tu awal bulan februari ari tu. Tak kuasa nak cari rumah merata2 tempat, kami terus cop rumah kat Yamate Biru. Dah ada 3 family malaysian kat bangunan tu. Takde lah hidup isolated sangat.

Masa first time tengok rumah tu, kami dibawa ke 4 buah rumah, kesemuanya hampir sama, intermediate unit. Takde pulak unit tepi. Kalau dapat unit tepi, lagi lah melompat2 aku teruja nak buat langsir hikhikhik. Banyak tingkap! Percaya atau pun tidak, lepas tengok rumah tu, terus aku beli kain langsir! Masa tengok tu sempat ukur tingkap tau! Dan dalam masa 3 hari, langsir aku dah pun siap. 8 keping night curtain dan 4 keping day curtain. Pastu tak sabar nak pasang pulak. Haih...

Lepas dah comfirm rumah tu, kami tunggu tuan rumah panggil lagi untuk check lagi rumah tu untuk dibuat apa lagi yang patut. Sebab beliau tak tau nak buat apa lagi. Kat sini kekdahnya kiter bayar ala2 deposit, tapi hujung2 nanti tak dapat balik pun deposit tu. So, baiklah kiter gunakan sebaiknya duit deposit itu untuk beliau baiki apa yang patut sebelum kiter duduk.

Pada kali kedua tengok rumah tu, kami suruh beliau buang mesin basuh dan ekon. Katanya ekon tu dah rosak. Sedih la jugak sebab kalau ada ekon, dah jimat tang membeli heater dan kipas angin. Ada sebuah almari baju, kabinet kecik wat isi stok makanan, kerusi beroda dan kerusi kami tak bagi buang. Kendian kami minta dia baiki dinding satu bilik yang dah rosak. Beliau nak bukak wallpaper dan cat katanya. Ada juga sebuah pintu wardrobe yang dah kopak, beliau nak ganti yang baru. Kendian kami minta juga beliau pasangkan kepala gas baru untuk heater hihihi. Dah macam memeras pulak ya. Oh, satu lagi pintu bilik air yang kayu juga beliau hendak tukar dengan yang besi/kaca sebab bahagian bawah pintu kayu tu dah dimakan air. Aku rasa tidak lah banyak sangat kopaknya, tapi dah beliau sendiri yang nak tukar, sukati lah kan.

Dan pada hari khamis, sehari sebelum kami berpindah tu, beliau suruh tengok rumah lagi. Tepat pukul 3 petang, dalam hujan yang agak lebat, aku dah pun tercongok kat depan rumah. Masuk2, tengok ekon tak dibuang lagi. Rupanya tak rosak pun hehe. Pastu tengok dinding bilik kecik tu dah dicat warna krim. Teranglah sikit bilik tu jadinya.  Oh, lupa nak citer. Rumah ni ada 3 ruang. 2 ruang 6 tatami dan 1 ruang 4.5 tatami. Yang dicat tu yang 4.5 tatami.

Lepas dah berpuas hati, teruslah kami sign contract. Settle semua tu, terus dapat kunci rumah. Maknanya malam ni dah boleh angkut barang lah! Sebenarnya kalau ikut kan kami boleh stay kat kaikan sampai hari sabtu, tapi oleh kerana hari sabtu takde staff yang boleh check bilik tu sebelum kami check out, maka terpaksa lah kami pindah hari jumaat.

Jadi, khamis malam jumaat tu, kami pun mengangkut barang2 dari kaikan ke yamate biru. Takde lah banyak sangat barang aku. 2 buah stream dah muat. Kiranya barang2 aku meningkat 2 kali ganda lah berbanding masa datang bulan 10 aritu sebab masa tu muat 1 kereta je. Alhamdulillah... rezeki merantau.

Pada hari jumaat, lebih kurang jam 3 petang, kami panggil staff untuk check bilik. Cuak jugak lah sebab dinding bilik tu berkulat sikit. Jenuh aku menyental, takmo jugak tanggal. Nasib baiklah 'dinding' tak termasuk dalam check list pemeriksaan itu hihi. Lepas tu, kami terus keluar dan pergi ke rumah baru. Rumah ini.

Petang itu jugak kami berkejar ke Cainz pula untuk mencari heater untuk sinki. Tapi mahal sangat la pulak. Tak jadi beli. Dari situ kami ke 2nd Street Nagakute dan terus beli mesin basuh dan rak untuk oven (1300yen). Kat sini macam semorang wajib ada rak tu kot huhuhu.

Balik tu, bapak2 semua keluar gi main bowling. Sepatutnya tak boleh tido rumah ni sebab gas tak masuk lagi. Plus kontrak mula 15hb sebenarnya.. hiks. Tapi api air  dah ada kan. Maka malam itu, aku tido lah di celah2 kotak. Nyenyak jek.

Tengahari sabtu, encik Livenas datang untuk masukkan gas. Petang tu kami pergi ke Nitori untuk membeli beberapa barang rumah. Balik tu terus pergi makan kat Anjo. Memang tak sempat mengemas la hari sabtu tu. Hari ahad baru lah boleh beroperasi sepenuhnya. Tengahari tu encik suami keluar sekejap beli peti ais. Maka lengkap lah sudah rumah ini dengan segala keperluan. Tinggal heater kat sinki je yang takde. Basuh lah pinggan sikit2. Agak2 kebas tangan tu, berenti lah. Tak lama lagi dah nak musim panas kan, so takde lah sejuk beku macam time winter tu ari. Dan masakan pertama di rumah baru ialah nasi goreng hehe.

Internet? Kami share dengan member kat rumah bawah ni jer. Sorang bayar 2500 yen sahaja. Ekonomi rumahtangga katanya hehe. Buat masa ni aku guna wifi je. Nanti2 baru nak tarik kabel dari rumah dia. Pakai kabel laju sikit kan. Tapi wifi ni pun ok jek. Boleh jer aku tengok movie streaming. Tapi ni sebab member tu balik mesia. Tak tau lah kot dia dah balik nanti jadi slow pulak. So, sekarang ni aku dah boleh ber whatsapp, wechat, skype, instagram, line dan yang sewaktu dengan nya lah ya. Jangan lupa add tau! Aku masih guna nombor tepon mesia.

Gambar? Tak boleh ambik gambar lagi sebab belum betul2 siap kemas. Buat masa ni, ini je yang boleh ditunjukkan. Ok bye.

Patriotik tak, patriotik tak?


2 komen:

Nazayiena Ayiena said...

Wah dah pindah rumah baru,bestnya,x sabar nak tgk rumah baru asia...

AyunasiA said...

Nazayiena : alah, biasa2 je... malu lak nak tunjuk huhu