BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 7 June 2013

Kerusus Yang Paling Panjang Selepas Pedog (3 minggu je kot)

Usah kau bertanya, ke mana hilangnya bayangan ku ini...

Eceh... ada ke yang tercari2 akan diriku? Tak kosser kan... Sebenarnya banyak benda nak aku ceritakan pada encik blog ini, tapi tak tau nak mula dari mana. Nak citer pasal pru13 macam dah ketinggalan katebang dah. Kang nanti orang cakap, cukup cukup sudah, cukup sampai di sini saja pulak kan. Tapi sayang pulak kalau tak tinggalkan apa2 kenangan pasca-pru dalam blog ni. Bukan lah untuk orang lain, tapi untuk diri aku sendiri. Peduli haper dengan korang. Hmmm tengok lah nanti. Gambar dah siap upload dah, tinggal nak menulis je lagi. Point2 pun dah siap tulis kat draft sebenarnya, tapi tu lah, nak mula dari mana??? Paling koman pun aku mesti nak tulis pengalaman pada hari mengundi. Tapi bila, entah lah...

Lebih kurang 3 minggu sebelum pru (kenapa masih nak sebut pru sebagai reference point eh?), puanbos panggil aku ketika aku sedang asyik membebel di dalam kelas. Saspen ok. Rupa2nya beliau nak offer aku pergi kursus selama 3 minggu (12-30 mei 2013) di kuala terengganu. Ti... ti... ti... tiga minggu puan? Yang ada dalam fikiran aku masa tu ialah, abis laaa tak dapat ikuti perkembangan pasca-pru huhuhu. Anti-klimaks betul. Tapi, tanpa perlu berfikir panjang, aku terus setuju. Tak tunggu balik dulu bincang dengan encik suami pun. Takde sebab untuk beliau tak bagi pergi. Kan??? Lagi pun ia penting untuk kemajuan kerjaya ku. Eceh... Sebenarnya ada berita gembira yang aku dapat sebaik sahaja datang ke kerusus tersebut hehehe. Syukur kerana aku membuat keputusan yang tepat untuk menyertai kerusus ini. Apa dia? Biarlah rahsia. Tak, bukan aku dapat naik pangkat. Belum lagi.

Sejak itu, aku terus memasuki fasa ekspres. Kelas kena habiskan siap dengan carry mark sekali. Maknanya assignment kena siap tanda dan test kedua kena buat segera. Malah final exam amali pun kena settle kan jugak. Nasib korang la ya budak2. Alah, beza seminggu je kot dengan orang lain.

Maka, pada hari jumaat yang sepatutnya aku cuti-sebab-nak-tengok-siaran-langsung-solat-jumaat-yang-diimamkan-oleh-TGNA-tapi-tak-jadi-sebab-pr-tak-berjaya-menawan-putrajaya itu, aku telah membuat persiapan untuk pergi ke sana. Besok tu dah kena pergi dah. Satu persatu baju dalam gerobok itu aku punggah masuk dalam beg. Sudahnya, eh, macam semua baju dah masuk dalam beg jek? Aku memang cenggini. Kalau pergi mana2, mesti bawak pakaian seolah2 tiada aktiviti membasuh baju sepanjang pemergian tersebut. Maknanya kalau 3 minggu itu ialah 21 hari, aku bawa sekurang2nya 21 pasang baju darab 2 (iaitu baju kerja dan baju tido). Padahal boleh jer hantar dobi. Tapi sampai sekarang aku masih tak percaya pada dobi untuk membasuh baju aku. Macam malu lak nak hantar baju kat dobi. Macam pemalas sangat. Woi! Ni betul2 malu tak bertempat. Tapi itu lah aku. Hakikatnya, sepanjang berada di sana, aku basuh baju setiap hari, ok. Sanggup tu, demi malu tak bertempat hihi.

Sebelum tu, pada hari selasa (2 hari selepas pru - lagi), aku telah pergi ke klinik sekali lagi untuk memeriksa keadaan batuk ku yang masih belum sembuh. Oleh kerana dah lebih sebulan aku batuk, doktor tu suh aku wat ujian saringan tibi. Boleh buat kat klinik dia, tapi kena bayar sebab uni tak cover. Ok, benda2 yang boleh dapat free tak payah lah susah2 nak bayar. Maka besok tu aku terus pergi ke klinik kesihatan. Lepas jumpa doktor, aku pergi ambik darah dan xray. Dan ambik sample kahak jugak. Besok tu aku pergi lagi untuk hantar sample kahak pada pagi tadi. Dan ambik sample sekali lagi semasa di sana. Sepatutnya kalau ikut prosedur biasa, kena buat 3 hari untuk 3 sample. Tapi ni dia buat 2 hari jek. Senang sikit keje aku. Dan ujian2 itu takkan lengkap tanpa ujian mantoux/tuberkulin, tapi aku tak boleh buat ujian tu sebab untuk ujian tu, kiter kena datang balik 3 hari kemudian untuk melihat keputusan ujian tersebut. Oleh kerana aku datang mula2 tu hari rabu, maka 3 hari kemudiannya ialah hari sabtu (tapi aku baru perasan klinik tu beroperasi pada hari sabtu half day). Lagi pun memang dia dah mention, hari rabu dan khamis memang derang tak buat mantoux test. Hari jumaat boleh, tapi aku dah nak pergi kerusus tu hari sabtu. Maka, aku tangguh kan lah ujian tersebut sehingga lah aku balik nanti. Kalau dah baik batuk, takyah sambung kot huhuhu.

So, pada hari sabtu, aku pun pergi lah ke kuala terengganu. Bertolak dari rumah pukul 12 tengahari, singgah isi minyak kat kuantan. Akhirnya aku sampai di resort penginapan ku pada pukul 9 lebih malam. Lama giler kot. Sempat lah terlajak sikit. Dah sesat tu baru tersedar bahawa aku sepatutnya bertolak lebih awal supaya sampai sini masih siang, nampak papan tanda. Sebab aku memang ada perasan signborad kat simpang masuk resort tu, cuma ingat signboard iklan jek. Tapi taklah jauh sangat lajak tu.


Berenti sekejap di sini. Kenangan 8 tahun lepas.

Oh, yang bestnya aku dapat melihat sisa2 pru sepanjang perjalanan ini. Jumpa jugak botol pemberat bendera (jenis bendera seperti gambar di atas) berisi air hijau seperti yang aku baca.

Menyahut seruan pada hari itu, aku memakai baju hitam. Yang penting, gambar di baju itu hehehe :-)

Hari pertama kerusus, kami dijemput oleh bas untuk ke lokasi kerusus. Bos dari hq pun ada datang. Dia pun join kerusus sampai tengahari. Hari ni derang cuma cerita pengenalan kepada oil&gas industry di malaysia dan tentang safety. Kiranya selepas mengikuti kerusus ini, aku rasa lebih menghargai minyak dan projek rapidpengerang tu. Tapi blackout tetap blackout. Opsss...


Berkenalan dengan minyak-minyak.


Tak payah lah tengok perut orang tu :P


Hari kedua kami dah masuk ke kelas mengikut trade memasing. Aku 'ter'masuk dalam trade instrument. Boleh? Caca marba lah skill aku pasnih. Adeh... Tapi seronok jugak, belajar benda baru, kan. Teringat aku semasa aku kursus telekomunikasi kat mersing dulu. Macam ni jugak lah, benda baru, tak tau pape, tapi seronok.

Hari ketiga kot, kami dibawa oleh driver bas pergi ke ICT. Ikan celup tepung hehe.

Ada plak JJCM kat kedai ni. Rasanya biasa2 jer. Bayangkan jer macam pisang goreng. Sebijk rasa tepungnya macam tepung pisang goreng. (errr ni je gambar yang ada sebab segan nak ambik gambar depan kengkawan baru huhu)

Eh, aku belum bagitau, kan bahawa aku takde balik bp sepanjang kerusus tersebut? Masa belum pergi memang aku ada plan nak balik time weekend, atau sekurang2nya pergi rumah yayu kat kontan ker. Tapi selepas melalui perjalanan yang maha panjang masa pergi tu, aku surrender. Tak larat aku! Oleh sebab itu, pada weekend pertama tu, aku dan coursemate aku telah merancang untuk pergi ke kota bharu, yeay! Alah, 2 jam lebih jer dari situ. Lagi pun minggu depan dah cuti sekolah. Baik pergi minggu ni. Memang lah masa tu ada bola jdt lawan terengganu (ke t-team eh?) kat situ, tapi tak best ah pergi tengok bola dengan orang lain. Malu ar. Dah lah aku ada split personality. Aku yang di dalam stadium adalah totally different dari aku sekarang. Percaya tak?

So, pagi jumaat tu, kami pun bertolak ke kb. Terus menuju ke rantau panje. Punya lah panas sepanjang masa aku bersoping moping tu. Time nak balik, hujan selebat2 tidak. Sampai di kb, kami bersiar2 dulu di pcb. Tak pernah pergi lagi. Saje lah nak tau cemana ropanya.

Nampak ni kat tepi jalan. Teruja! hahaha...

Pantainya lebih kurang macam pantai apa kat rengit tu? Alahai... lupa pulok...

Mendung tak bererti hujan.


Dekat nak maghrib, baru lah kami mencari hotel di wakafche'yeh. Banyak je bilik kosong. 

Seroja inn. Murah jek, rm69 hehe.

Dan malam tu, kami pun berjalan2 di wakafche'yeh. Tak beli apa sangat pun. Rupanya2 malam tu mak'ani ngan hjh'ruzilah pun ada kat situ. Duk hotel sebelah lagi. Tapi aku tau selepas balik. Member sekursus yang bawak derang jenjalan kb.

Malam itu, lebih kurang pukul 3 pagi, pintu bilik kami diketuk. Weols kena 'tangkap basah' uolsss!!!

Kami dari jabatan agama, nak buat pemeriksaan... katanya. 

Dalam mamai2 tu, member bukak pintu. Aku pun menunjukkan muka.

Dengan siapa?

2 orang jer? (nak je aku jawab nak masuk 10 orang, tapi bilik ni kecik, tak muat) 

Kawan2? 

Maaf ye, ganggu. Lepas ni ambik la air semabhayang, solat tahajud ker...

Ye lah encik. 

Tapi aku terus tido. Besok pagi baru tanya kat member. Ok, bukan mimpi rupanya. A'ah ek, aku lupa berapa orang yang datang tu. Lantak ler. Orang kata kalau kat kb, serbuan cenggitu biasanya sebab ada orang report. Apakah? Aku saspek mamat jaga parking tu yang report kot (sukati je nak tuduh ek) sebab petang tu kami bertekak jugak ngan mamat tu. Sebabnya dia suh kami parking jauh sebab dia kata kalau kami park kat tepi jalan tu, kiranya parking tu mati lah sepanjang malam tu. Tak boleh lah dia kutip duit parking banyak2. Padahal tempat parking yang jauh sikit tu pun akan berlaku yang sama (parking mati). Cuma owner nya orang lain lah.

Besoknya, lepas check out, kami terus ke PSK. Lebih kurang pukul 12.30, kami pun balik.

Minggu kedua kursus, kami ada lawatan ke paka. Hari rabu. Memasing excited sebab dapat pakai baju kuning hahaha. Perasan betul.

Semasa sesi briefing.

Group instrument je yang berpeluang masuk ke dalam plant sebab cikgu kami ada orang dalam hehe. Yang lain tengok dari atas bas je. 

Errr sebenarnya tokleh ambik gambar kat dalam plant, tapi banyak jer aku tangkap gambar hahaha. Cuma tokleh la aku letak kat sini kot.

Belah petangnya. Sesi taklimat.

Nak dipendekkan cerita, akhirnya kerusus ini pun tamat pada 30hb mei. Banyak sangat yang aku belajar kat sini. Bulan 11 ni ada lagi sambungan level 2 katanya. 3 minggu jugak. Orang yang sama kena pergi huhuhu. Tapi tak tau lagi rezeki aku macam mana. Wait and see.

Majlis penutup. Kali ni TKP pun turun sekali.

Jeles... gambar dak mekanikal je ada...

CEO derang tak datang. Wakilnya.

TKP kitorang. First time jumpa.

Penyampaian sijil.

Akhirnya, ini lah salah satu benda yang aku belajar. Bukak dan pasang balik control valve. Babai!



0 komen: