BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 1 May 2013

Retak Seribu

Pada suatu hari rabu, aku bawak kereta kancil ke tempat kerja. Sebelum bergerak tu, baru aku perasan yang side mirror belah driver tu dah pecah. Selisih dengan kereta orang, kata encik suami. Aku pun terus pergi. 

Sedang aku dok layan radio, tiba2...

POM!

Mak! 

Terkejut aku. Rupa2nya cermin windscreen keretaku retak. Ooo dia meletup ek. Tak pernah. Aku ingat dia akan retak tiba2 jek. Dan aku ingat dia pecah bila terlampau panas waktu tengahari jek. Ni pagi, sejuk, ada ekon lagik.  

Nak buat apa ni? Boleh je teruskan perjalanan sebab boleh nampak jalan dari celah2 retakan. Tapi aku decided to berenti kat tepi jalan. Terus call ayu. Kot2 dia belum sampai situ, boleh tumpang. Tapi dia dah sampai la pulak. Telefon encik suami, dia suruh terus jek. Tapi aku pikir, kalau terus, aku kena pandu slow. Sekarang ni waktu puncak, orang berkejaran nak pergi kerja. Tak pepasal kena sumpah kalau bawak macam siput. 

Last2 aku teruskan perjalanan dengan di escort oleh ayu dari belakang hehe. Kebetulan pulak, depan kete aku ialah sebuah bajak. Ok lah, bukan aku yang punca slow tu. Sampai opis, terus park kat depan. Punch card merah. Tulis kat kenyataan, 'cermin kereta pecah'. Macam takde kaitan jek hihi.

Gini lah keadaannya semasa aku berenti di tepi jalan. Masa ni masih berbunyik krik krik krik.

Petangnya, pukul 5, encik suami datang nak bawak kete berjumpa doktor cermin. Entah kenapa line celcom pulak tokleh buat call. Memula aku ingat nak terus balik jek. Sekali pikir balik, apa2 hal jadi tengah jalan, macamana dia nak telefon aku? So, aku follow jugak ke kedai doktor cermin.

Belah bawah retak seribu, belah atas retak seratus jek, Ok lah. Kiranya tahan 13 tahun la jugak cermin ni sebelum pecah.


Nak dijadikan cerita, pagi tu aku dapat sms dari AG, bagitau claim aku pergi melaka tu ari dah di bank in kan. Dan rege cermin yang aku ganti ni lebih RM7 jek dari claim aku tu tadik. Alahai. Kalau dah bukan rezeki, dah masuk dalam perut pun boleh termuntah balik.

2 komen:

Irfa said...

suka tgk cermin yg nak pecah.coraknya nampak cantik # larik sblum kena kejar dgn parang.hahaha

AyunasiA said...

a'ah, memang cantik. ingat nak gantung kat dinding buat hiasan rumah :P