BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 22 December 2011

Q-Pax (sori, masih kisah sBipa)

Jangan ikut ejaan, tapi ikutlah bunyi nya. Sori, terpaksa mengulas pasal sbipa lagi.

Eh, adakah semua penjawat@wam secara automatik menganggotai q-pax ek? Aku macam tak faham dengan derang nih. Dah rupa macam pembangkang dalam parl1men lah pulak.

Satu, mengenai jadual perubahan gaji yang katanya tidak diberikan itu. Hello, opis ko takde ptdi/eo ke? Kalau takde ptdi, aku boleh offerkan diri. Dah tentu derang2 ni yang uruskan benda ni, mestilah derang dapat jadual tuh. Kalau tak, cemana kita semua nak sign borang tu sebelum 30hb? In fact, setiap kementerian ada pegang satu fail besar (yang aku tengok arituh) jadual itu bagi semua jawatan yang ada dalam kementerian memasing. Apa la nak sibuk2 nak tengok gaji orang lain. Aku takpe lah, memang suka compare dan komplen. Tapi, hati aku baik hikhik.

Mengenai peratus 7%-13% yang tak dijelaskan tu pulak, memang tak perlu dijelaskan pun. Sebab ini bukan kes pelarasan gaji. Pelarasan tu macam julai 2007 tu. Ini cuma penstrukturan semula. Sebab tu kita tak boleh cakap, gred ni naik 7%, gred ni 10%, gred ni 11%, gred ni 13% dan sebagainya. Sebab lain orang, lain, tangga, lain gred, lain pula peratus perubahannya. Memang lah ada kenaikan, tapi ia bukanlah secara mutlak. Ecewah!

Gini. (kenapa aku rasa aku macam pakjib tengah menjawab kat pakomar tu pulak eh?) Maksud aku, dia bagi range 7-13% kan. Contoh, untuk aku sendiri, setelah dikira2, akunyer perubahan sebanyak 12.63%. Tengok kat encik suami pulak, macam 7% pun tak sampai kot huhuhu sedeh. Tapi selepas anjakan bulan januari, 10% pulak. Kalau tengok kawan aku, 5.04% jek? Tapi selepas anjakan bulan januari, 10% jugak. Tapi, tak boleh lah ambil kira anjakan tahunan tu, walau pun ia serentak, sebab kalau kira sekali ngan anjakan, boleh sampai 20% jugak bagi yang anjak bulan 4 dan 7.

Kedua pulak mengenai exit p0licy yang dibantah sangat tuh. Ada beberapa jenis. Satu, orang yang nak berhenti pada jawatan sekarang dan masuk jawatan lain pulak, takyah mintak izin bos dah. Nak kalu, terus kasi surat bagitau je. Babai bos, saya nak berenti jadik plk(n) dan pindah jkr jadik engineer lak. C U soon...

Dua, orang yang dapat markah 7o%. Ni lah yang paling ditakuti kot, ek? Tapi, kan dia cakap dia ambil kira 3 tahun berturut2. Kalau tahun ni dapat 69%, tahun depan bekerja lah keras sikit untuk up balik jadi 71%, at least. Caner nak bekerja keras kalo bos memang tak suka aku, tu yang dia bagi markah ciput? Itu maknanya ko memang tak layak keje gomen kot huhu. Orang ni kan, kadang tak pandai bersyukur. Dia nak keje gomen, tapi nak gaji macam swasta, tapi takmo bekerja keras macam swasta. Apa maknanya? Maknanya kalau kat swasta, dinamakan, sendiri mau ingat la. Sila resign, tak geti2? Sebenarnya p0lisi ini sangat menguntungkan pihak gomen sebab tak perlu lagi menyimpan staf yang menjadi liabiliti kepada gomen, suka ponteng, ngulor dan perkara2 negatif yang lain. Memang lah, orang tu dah berkeluarga, kalo kena berenti, nak makan apa pulak? Aik? Kata keje swasta lagi best? Ini satu pengajaran ok. Lagi pun, sekali lagi, 3 tahun ok. Pastu ada peringkat2 pulak nak mengexitkan orang tu. Bukan 31hb disember tahun ke-3 berkenaan ialah hari terakhir untukmu berkhidmat pun. Dia mesti ada masuk meeting, kot ada sesi perbicaraan ke haper. Kalau bos sajer2 aniaya ke, maybe dia boleh bela diri ker. Ada bukti surat tunjuk sebab ke, amaran ke, kan. Kat swasta pun ada prosedur amaran pertama, am ran kedua dan sebagainya kan. Kita ada undeng2 kan. Haih... aku pun tak tau aku nak sampaikan ni kat saper sebenarnya hahaha. Nasib lah korang yang takde kena mengena yek. Saper suh rajin nau baca.

Tiga, orang yang sakit. Tiap2 ari kena buat rawatan di spital. Elok pencen jelah pakcik. Boleh tumpukan perhatian pada rawatan tuh. Besok2 kalau sihat balik, boleh mintak masuk gomen balik hehe. Ya, bukan sahaja exit di permudahkan, entry pun dipermudahkan tau. Siap boleh kuar masuk kuar masuk gomen banyak kali pun masih dikira service nya. Pastu yang dah pro2 kat swasta tu boleh terus masuk jawatan naik pangkat lagik. Takyah mendaki pada usia matang. Terus je sampai di puncak bukit larut.

Ada orang cakap. Skim ni menguntungkan orang2 baru! Ini tidak adil! Patut2 lah. Rezeki masing2. Nak dapat duit lebih, buatlah online bisnes jual kerongsang. Hakikatnya kita tak rugi apa2 (gaji tak diturunkan) pun.

Kesimpulannya, aku tak setuju dengan q-pax dalam kes ini. Aku rasa maklumat yang aku perlukan dan cukup dah. Lagipun sebagai orang bawah2 ni, terima je lah. Apa nak pening2. Siapa kita nak mengubah semua tu? Terima kasih.

p/s kalo aku jadi pakjib, baik lah aku pegi tengok budak2 sekolah ambik result pmr daripada mengadap pakomar tuh. dapat jugak meraih undi mak bapak budak2 tu besok. ku katakan kalo.

2 komen:

catz said...

ekekkeke..
ketawa mak baju posting ko nok..
memang betul pun..derang takut sgt dgn exit polisi.
ekekekeke.
yg derang nampak cuma if bawah 70% kena benti keje...padahal 3 tahun berturut. bg aku org mcm ni mmg patut out je dr service govt..ngular...malas..lepas tuh nak salahkan org lain.yg fikir mcm ni mostly staff sokongan.(yg keje nya punch kad lepas tu hilang).
tapi nak buat macamana kan..presiden qPax adalah staff sokongan..pembantu tadbir ke apa gitu., tapi bagusnya dia rajin memperjuangkan hak kakitangan awam. kalau pilih presiden dikalangan gred khas/jusa, i'm sure derang akan tak kuasa nak berjuang..derang naik dekat 100% beb!
sekian..:)

AyunasiA said...

betul sangattt!!!