BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 24 February 2011

Yes! Yes! Yes!


Beriya kan? Macam berjaya mencapai matlamat wawasan 2020 je.

Ekceli aku nak memberi perangsang kepada diri sendiri. Ye lah. Malas ni, kalau dilayan, memang best. Malas masak. Malas kemas rumah. Malas gosok baju. Malas tido. Malas bangun tido. Malas kemas cadar. Malas bersenam. Malas menjahit. Hahaha nampak sangat senarai ni memang menggambar diri sendirik ek?

Tak jugak. Dalam banyak2 malas tu, ada jugak yang aku tak pernah malas. Malas gosok baju. Memang rajin sokmo. Cer bukak almari baju aku. Semua baju siap bergosok okeh. Bukan almari dalam bilik aku je, sekali ngan almari kat bilik lagi satu pon siap bergosok tau. Sebab memang aku akan gosok baju setiap hari sabtu sambil2 nonton tivi. Lebih2 lagi sekarang ni 24 ada marathon dari pukul 8pm. Lagi lah layan. Kecuali aku takde kat rumah la. Tapi, tetap aku akan menggosok baju di mana saja berada. Pegi mana2 mesti nak bawak iron. Memang layak bukak kedai dobi dah.

Tapi, sebenarnya yang aku nak ceritakan dalam entry ni sebenarnya ialah tentang malas menjahit. Aduiii!!! Apa sudah jadi? Sejak lepas raya tahun lepas, aku dah berazam, takmo dah beli kain awal2. Nanti raya tahun depan baru jadi baju raya. Dah outdated pun design nya. Sekali? Jangan percaya. Sekejap je aku mampu bertahan. Sekarang ni, dah bersusun balik kain2 yang tak berjahit. Masa raya aritu dah cukup hepi dah bila berjaya menjahit semua kain2 yang dikumpul sepanjang tahun itu. Ni dia mula balik dah.

Sebenarnya kena ada sesuatu event yang memerlukan baju baru, barulah aku bersemangat. Tapi, event haper nya? Semua ni salah mesin jahit tepi. Sape suruh mata pisau dia patah? Kan aku dah tak bersemangat nak jahit tepi dah. Motor dah laju dah. Erkkk sebenarnya lagi, boleh je jahit tepi. Cuma dia tak memotong je lah. Kena awas je lah time menjahit tu. Tapi, kalau rajin pun tidak, lagi nak kena awas, alamatnya selamat tinggal je lah. Ini semua alasan ok. Nak seribu daya. Malas seribu dalih. Huh! Tak habis2.

Jadi, yang aku suka sangat sampai berkata yes! yes! yes! tu tadi ialah kerana akhirnya, pintu hatiku telah terbuka untuk memetik suis mesin jahit itu pada ahad lepas. Kengkonon memula tu ambik gunting, potong semua kun2 yang aku nak jahit pada baju batik. Dah potong tu, baru lah aku bergerak ke mesin. Sebelum tu, angkut laptop, pasang lagu2 rentak muzik terkini dan lagu2 kegemaran. Pastu carik benang. Dan gelendong sekoci. Isi benang dalam gelendong. Dan masuk gear 1. Kesemua step di atas dilakukan dengan slow motion ya. Diam2, siap pon sepasang baju di atas.

Weekend ni, aku mesti siapkan 2 pasang. Mesti! Kalau tidak, sila kutuk kaw2!

p/s baju eita belum potong tau hihihi.



3 komen:

Yayu said...

Baju sponsor untuk akak pun ada 1 rasanya...hehehehe

eita said...

Hah?Blm potong? Jd baju raya la jwbnya. Nasib baik thn ni ajar PJ 3 hari. So pakai bj kurung 2 hari je. Makcik sukeeee...

AyunasiA said...

yayu: kena korek2 dalam kabinet tu nampaknya hihi. tudung pun aderrrrr

eita: nanti laaa orang masuk gear 5, 4-4 siap sekaligus.