BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 16 February 2011

Jelajah Pantai Timur Lagi



Itu ari, sibuk laaa komplen, nak jalan2, takde sponsor. Kan. Maka berjalan2 lah aku dengan perbelanjaan sendiri. Sekali, awal tahun ni, nah ko! Tiap2 minggu boleh berjalan2 secara sponsored, sampai tak termampu nak pergi dah. Giler ko? Baru bulan 2, dah ambik cuti 3 hari! Tak ambik cuti tak boleh ke? Giler ah! Tak larat aku. Kalau area kl ke bawah ok lagi. Kalau dah sampai ke perlis, kelantan, boleh patah pinggang aku.

Mula2 aritu pergi ganu. Kalau ikut jadual, sorang kena pergi satu negeri dan encik hairul ditugaskan ke sana. Ok lah. Aku ikut. Sekali, balik je dari sana, nc derang suh bawak lagi robot ke setiap tempat. Tapi, saper nak operate? Orang pegi sana nak promote. Bercakap je tak berenti. So, derang suh encik hairul aturkan seorang lagi staf untuk jaga robot tu sahaja. Tapi, entah lah. Derang memang tak suka berjalan kot hihi. So, takde saper yang nak pergi. Time ke penang, takde saper yang pergi. Melaka pon takde. So, untuk ke kelantan ni, encik hairul terpaksa lah pergi. Erkkk terpaksa ke? Sebenarnya dia nak pergi kalau aku pergi. Ewah! Tetiba aku lak yang control ek. Masalahnya, aku kerja lorrr. Kalau tidak, tiap2 minggu aku dah ikut dah. Jadi, terpaksalah aku korbankan cuti lagi sehari.

Hari jumaat, dari tempat kerja, kami terus menghala ke pantai timur. Singgah beli air kat pasar malam gate air. Dan pau pesta kat koriss. Encik hairul kata, rasa macam masa dia ada kelas kat cia5t dulu. Masa tu, aku kat cia5t, kursus 3 bulan. Dia pulak, mengajar kat sana hari sabtu. So, setiap petang jumaat, dia akan bertolak ke nilai, sementara aku, lepas maghrib, juga bertolak ke nilai. Now, rumah kat nilai tu derang dah jadikan homestay. Kalau ada sesiapa gi hantar pengantin ke, nak soping kat nilai tiga ke, jemput orang kat kliaa ke (masa musim haji mmg laris), boleh la sewa kat situ, rm180 semalam. Rumah teres setingkat, 3 bilik, 2 bilik air, fully furnished. Ada ekon kat living hall. Estro decoder ada, tapi kena bawak kad sendirik la. Masak2 pun boleh. Eh, tetiba promote plak.

Sampai di muadzam, kami singgah solat di p3tronas. Kemudian meneruskan perjalanan ke kuantan dan singgah makan di rnr kampung pandan kot. Ada kedai makan d'aisyah kicen namanya. Baju baby pun ada jual kat situ. Sambil2. Lesai makan, kami terus bergerak melalui jalan pantai.

Kopi gayut tu, kopi yang biasa digantung paket2 tu ke?

Sampai rantau abe, betri aku pun kong. Tido lah aku sampai area pasir putih. Jam dah hampir pukul 3 pagi. Mak aih... biar betul? Tak ngantuk ke dia? Sampai saja di kb, kami terus mencari tempat menginap. Dah buking sesiap. Nama diberi c cantique villa. H0tel apartment. Betul2 kat sebelah ktc, lokasi program esok. Sampai je kat bilik, mandi dan terus titon (hehe itu pun nak cite.)





Besok pagi, kengkonon aku nak jenjalan la sensorang. Konon nak naik bas ke pasar ctkhadijah (psk). Harapan ler. Time lunch kat depan tepi stadium, tengok tv, ada dil to pagal hai. Langsung tak jadik nak jenjalan. Uhuk uhuk sedih betul tengok. Teringat zaman duduk kolej ser0ja satu.

Abis layan hindi, baru lah kami keluar. Nak masuk pasar, dah tutup. So, masuk paksen dulu, sementara derang set up gerai2 kat tepi jalan tu. Agak2 dah siap, baru kami keluar. Tapi, jalan2 cuci mata je lah. Di samping survey harga. Sebelum terjah wakaf che'yeh (wcy) malam kang.

Suasana di tepi psk selepas jam 6pm


Kengkonon orang kb tak kenal aku, so boleh la try pakai tudung gini. So, takde yang akan tegur, eh, lain lah?


Selalu kami menginap di sini. Senang. Menapak je ke psk

Suasana stadium pada waktu petang

Sebelum maghrib, kami pun balik bilik. Jengah kat tingkap, nampak isi dalam stadium. Malam ni ada game, kelate lawan johor deh.

Waktu ni, azan maghrib sedang dilaungkan. Ermmm


Mandi2 siap2 dan terus keluar semula ke wcy. Sebelum tu jengah tingkap lagi.

Dan ini pula suasana pada jam 8.15pm. Masa ni derang tengah umumkan nama pemain malam tu

Merah




Dah macam penyokong red warrior jek?

Kalau masuk stadium ni, komfem boleh duduk sama2 ngan red warrior, melainkan tiba2 aku bersorak time johor gol huhuhu

Eh, sebelum gi wcy, singgah kihbihmul dulu. Nak cari seluar putih. Tiba2. Bukan la tiba2. Aritu aku beli blaus, kaler grey. Try match kan dengan seluar yang ada, semua tak masuk, kecuali putih. Tapi suar putih aku dah comot2, turun kaler dari mana2 tah. So, belilah suar putih kat peace. Pastu baru pegi wcy.

Maka berjalan2 lah aku di wcy itu. Dah penat, berenti makan. Sate yang sedap lain macam. Lain macam? Kombinasi sate dan kuah kacang yang serasi. Kira compliment each other gitu. Sampai kami bungkus lagi doploh buat sarapan besok. Sedap sangat lah tu.


Hasil malam ni, cuma 2 helai tudung. rm15 je tudung sulam tangan nih. Berbaloi2. Besok nak pegi lagi lah.

Balik tu dah pukul 12.30am. Tengok tv, ada movie sabrina namanya. Tak pasal2 tertengok sampai abis. Best jugak.

Ahad petang, keluar ke psk pula. Pusing punya pusing, takde pun yang menarik hati. Memang takde ati nak beli batik pon. Giler apa? Yang selonggok kat rumah tu saper nak jahit? Sudahnya, tak beli apa2 pun. Kendian encik hairul tinggalkan aku kat situ. Dia nak kemas2 booth. Aku pun berjalan lah dari satu kedai ke satu kedai. Paksen pun masuk lagi sekali. Tengok kat sotkabo, kat giant draipers rm30.88. Terus suh yayu pegi. Aku try cari, tapi takde saiz L. Bukan senang nak dapat rege tu sekarang nih.

Sebelum keluar, posing dulu :)

Pusing dulu seround

Dah lama tak ambik gambar ni

Kul 5.30, call encik hairul. 'Dah penat la...' Tau penat rupanya hihihi. Dia pun jemput balik. Rehat2 sekejap. Lepas maghrib, last trip ke wcy. Kali ni kena beli tudung lebih sikit. Kang dah balik menyesal. Makan malam kat mana eh? Cam lupa lak. Ooooooooo sebelum keluar tu kami dah makan kat hotel. Baru hari ni kami dapat kupon makan. Ada kawan yang dah balik, so dia pass kupon kat kiterang. So, balik tu, aku pun packing baju. Besok check out, terus balik.

Takkk. Tak terus balik. Lepas check out, kami gi makan dulu kat psk. Dah lama tak makan udang galah. Tapi, agak mengecewakan lah. Udang nya dah masam2, tak sedap. Rugi je tak dapat menikmati kepala dia. Masa bayar, encik hairul cakap la kat makcik tu,udang nya dah tak elok. Masam. Dengan harapan, dia leh kasi diskaun. Tapi, hampagasss. Hati kering betul lah.


Lepas makan, kami tak terus balik hehehe. Ada misi lagi. Kami ke pengkalan kub0r pula. Adeh! Penat. Kat sana, aku beli toto 2 bijik (yayu dan mil punya), tikar 2 keping (aku punya), dulang/bekas kek (alaaa yang orang serve seketul kek siap penutup tu) dan piuk visi0n. Huh! Puas ati aku dapat beli piuk tu. 5 liter punya. Sibbaik visi0n takde buat piuk 10 liter ek? Kalau tak, itu pun aku nak beli jugak. Masa kat langkawi punya lah berkira2, berat, besar, camne nak bawak. Kat sini senang. Terus masuk dalam kete. Tapi, kena kuarkan dari kotak, bungkus pakai sotkabo. Kalo tak kang, kena tax pulak ngan kastam hehehe. Takut sangat. Kadang tu, kalo beli pinggan siap masukkan dalam beg toto lagi. Takut kerana salah la tu hihi.

Selalunya kalau lalu kat kastam, derang akan tanya, beli apa? Kalau cakap mangkuk, dia tanya lagi, ada resit tak? Kalau cakap takde, bleh lepas gitu aje. Pelik tak? Tu kat rantau panjang. Kalau kat pengkalan kubor dia jenguk je. Kalau 2 toto, dia tak tanya la. Dia anggap untuk pakai sendiri. Yang tak bolehnya kalau beli banyak2 wat niaga. Yang tu kena tax la. Setakat ni aku tak pernah lagi kena tax kat ke 2-2 tempat tu. Untuk kali ni, masa kami lalu, encik kastam tu tengah bercakap ngan member dia. So, dia lepas kan je. Huh! Penat aku tahan napas. Tapi, belum lega lagi. Kena lalu unit pencegahan penyeludupan pulak. Huhuhu ngeri je bunyi nya. Takkan la piuk seketul pun kira seludup kot? Kalau gula beras minyak selori tu mungkin lah kot, kan? Dah lepas ke 2-2 nya, baru lah lega. Fuh! Mission accomplished!

Dari sana, kami terus patah balik ke kb dan terus balik. Dulu pernah lalu jalan lain, tapi sebab masa tu nak ke rantau panjang. Ni nak terus balik, tak tau jalan lain. Tapi, ok je. Orang belum balik keje. Tak jam pon.

Ingat tak, masa kecik2 dulu, ada orang alabaladi ni jual ubat kat pasar lambak? Jauh eh derang datang?

Dan kali ni kami balik lalu kole berang, jerangau, jab0r. Sampai jerangau, dah malam. Tips berjalan malam di tempat gelap, cuba cari satu kereta yang boleh dipercayai dan follow. Tapi jangan la follow kete yang lembab. Macam kali ni, kami follow sebuah ezora yang bernombor plat pahang. CCN865. Komfem dia nak balik pahang punya. Memang bagus driver ni. Sangat rajin. Kalau ada lori dari depan je, mesti dia kasi signal kanan, tak kasi potong. Last2 kami berpisah di persimpangan semambu kontan. Tin tin! Ucap terima kasih.

Sempat singgah solat di jerteh. Ok, kali ni betul ya. Nama tempat ni jerteh. Nama masjid tak tau. Tapi dalam daerah besuk.

Cantik dan baru

Rasa macam berada di dalam masjid di rom (hihihi ada ke? tapi kubah belang2 tu mcm kat satu tempat di luar negara la)



Ada lift! Senang banyak. Lepas ambik sembahyang boleh terus masuk lif.

Ada beranda. Kayu2 tu yang best tu




Tengah jalan, jumpa kereta bomba tergolek dalam gaung.

Dah sampai kontan, singgah makan dan solat kat sebelah syell+petr0nas jya gading. Jauhnya lagi. Tapi, tak terasa sangat sebab kami sembang2 nostalgia hihihi. Sampai rumah sebelum jam 2 pagi. Hiyargh!!! Esok cuti maulud nabi.

Hasil tangkapan ku

Next, perlis, sabah, kontan, swak, jb, ipoh, kl. Nak pegi mana ek?

2 komen:

kakLuna said...

agak lucah kopi gayut muahahahaa

AyunasiA said...

isy, aku x terpikir lak. ko mmg...