BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, 16 July 2014

Bila Aku Masuk (ke keluar?) Surat Khabar



Selalu tengok blogger featured dalam sotkabo atau majalah, dalam hati pernah lah berkata, untung laaa ada orang nak intebiu. Dah tentu2 lah yang masuk sotkabo tu blog2 yang hits nya beriban2 sehari kan. Kalau setakat 60-70 hits purata sehari (blog ni lah tu huhuhu), dalam mimpi pun belum tentu. Jangan kan kena intebiu, orang nak tulis url kite yang sepatah kata tu pun jangan harap laaa. Eh, tapi ini bukan lah bermakna aku teringin nak masuk sotkabo ke hape ok. Tak terlintas dalam fikiran pun. Apatah lagi masuk sotkabo atas kapasiti sebagai penulis blog ni. Buat malu kampeni jek. Tapi kalau masuk sotkabo sebab ermmm apa ek... haaa sebab terima anugerah isteri mithali sempena nuzul quran ke, ok juga ekekek. (sebab takde anugerah tu, tu yang berani cakap). 

Nak dijadikan cerita, pada suatu malam nan hening permai (selasa, 8/7/2014), aku mendapat satu komen kat entry 'piknik'. Tau kah korang bahawa semua komen kat blog ni aku 'moderate' kan. Mesti tak tau, kan?  Mana nak tau, komen pun tak pernah, kan. Haih... blog ni nak dapat satu komen dalam satu entry pun bercinta ok hahaha. Mungkin sebab aku sendiri pun tak suka komen kat blog orang, maka aku pun tak kisah. Ada komen ke tidak, peduli tidak! Kalau ada komen pun susah juga nak balas sebab korang suka nau komen guna ayat penyata. Cer bagi soalan ke, senang sikit nak jawab. Tiba2 salahkan korang ekekek. Tapi memang banyak (dalam tak banyak tu) komen yang tak mampu aku balas atas sebab di atas. Kalau komen kat fb boleh jugak aku like atau balas, 'hehehe' ke kan. Memang patut lah takde repeat reader kalau camtu huhuhu.

Okeh, nak dijadikan cerita, pengomen tersebut adalah seorang wartawan beritahairan (mahap ya siti kite tulis nama kampeni awak camni). Beliau berhasrat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tadarus secara online yang aku tulis dalam entry Salam Ramadhan Dari Jepon. Tak terpikir langsung aku yang akan ada orang nampak sesuatu di situ. Kalau korang hairan, aku lagi lah hairan macamana beritahairan boleh jumpa blog ni melalui cara tu. 

So, selepas tu aku terus email cik siti tu. Tengah malam, aku ingat lagi masa tu sebab dan2 aku menjadi panik di situ dan susah nak tido hahaha. Macam lah orang tu nak intebiu ko depan kemre ke hape. Aku memang nebes bab intebiu2 ni. Nasib baik lah dah ada kerja tetap dan berpencen kan, takyah nak melalui intebiu lagi dah. 

Besok tu, beliau terus balas email tu dan bagi beberapa soalan yang perlu dijawab. Aku suka! Suka lah sebab intebiu bertulis kan. Kalau kena bercakap, harus suara ku tak keluar terus dan2 tu jugak. Mula2 aku ingat nak tulis point2 je, biar reporter tu yang elaborate kan. Tapi bila fikir balik, nampak macam 'tak sekolah' sangat je kan. Lagi pun aku baru je terbaca fynnjamal (tiba2 pulak?) cakap, dia prefer written interview ni sebab susah nak di'spin'kan (lebih kurang gitu lah maksud ayat dia). Kan kalau kita bercakap, spontan, boleh jadi terlajak perahu kan. Kalau menulis ni boleh fikir dulu dan delete mana yang patut sebelum send tu. 

Jadi, hari rabu dan khamis tu aku dan kawan2 dok berbincang lah apa ke benda yang nak dijawab. Maknanya bukan lah yang tertulis tu 100% idea aku. Derang pun banyak menyumbangkan idea. Tugas aku cuma mengumpulkan dan mengarangkan ayat. Dah siap tulis semua, aku suh encik suami semak kan hihihi. Sebelum sampai ke editor BH, dah ada editor yamatebiru tau. Eh, tapi tak sangkalah pulak cik siti tu banyak petik dari ayat2 yang aku tulis. Aku ingat dia ambik point2 dan buat ayat sendiri ke. Tapi betul lah tu. Karang diubah2 jadi lain pulak maksud yang nak disampaikan. Ni kira boleh dipercayai lah. Ada la 1-2 ayat yang aku pun confuse sket hehe.

Tapi sehari sebelum diterbitkan iaitu kelmarin, barulah kami mendapat tahu yang salah seorang daripada kami sebenarnya kawan dengan reporter tersebut. Laaa... Rupanya beliau dah approach kawan tu kat fb, tapi takde reply. Tak pepasal aku lak yang terover excited. Memalukan jek.

Gitu lah kisahnya macamana aku boleh ter'featured' dalam sotkabo. Takde pun kemremen panggil ke sesi fotografi ke hape. Gambo aku tu pun aku yang tangkap sendiri. Selfie ok! Bistu, encik suami tak balik tengahari sepanjang bulan puasa ni. Beria ok, ambik gambar betul2 ketika kejadian tadarus. Padahal boleh je berlakon, kan. Ini ori ok! Yang gambar reramai tu pulak kejadian beberapa minggu yang lalu time tadarus mingguan.



Ok, itu je nak cite. Semoga aku tidak muncul di sotkabo atas perkara2 yang tak baik pada masa akan datang. Kalau yang best2 camni takpe hihi.


6 komen:

Irfa said...

aku ada nampak keratan akhbar ni kat fb,tak tahu pulak itu ko'wah! tahniah ye dah masuk sokabar ;)

AyunasiA said...

ko punnn... nampak sangat tengok tak tengok je kan.. selebriti ustazah-tak-terpilih ni tau!

Yayu said...

tak pepasal semua adik bradik kena pegi beli paper BH hr tu.

shila said...

Tahniah...contoh yg baik :)...haah ek masuk ke keluar suratkhabar ek...

AyunasiA said...

yayu: hihihi nak wat camne... hari cuti. pasni beli lagi untuk salamperantauan pulak. metro, utusan, bh semua ada.

AyunasiA said...

shila: trime kasih... saya masuk, uols nampak dia keluar kot.