BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 27 October 2016

Jalan-Jalan Petik Epal Edisi Dating


Pada hari Ahad yang lepas, 23 Oktober 2016, kami telah pergi ke Takayama untuk aktiviti memetik epal. Yeay! Best nya. Dah lama sangat sejak kali pertama dan terakhir aku pergi petik epal ikut trip kelas nihongo dulu. Dah 3 tahun kot. Selama ni memang ada terfikir nak pergi, tapi kalau pergi tempat yang sama dulu tu macam jauh la pulak. Pastu rasanya tempat tu ada time restruction, sama macam petik stroberi. Kalau 30 minit je, sempat makan berapa biji je kan? Jadi ku pendam je lah hasrat di hati tu.

Tapi sejak musim anggur yang baru ni, tetiba aku rasa macam nak pergi petik epal pulak. Masa kawan2 pergi petik anggur tahun ni aku tak ikut. Ada dua sebab. Satu, aku rasa tak berbaloi jumlah anggur yang dimakan dengan harganya. Rasanya 2 gugus je kot yang mampu aku makan. Satu lagi sebab aku tak berapa gemar rasa buah anggur jepun ni. Dia tak sama ngan anggur australia yang biasa kita makan kat mesia tu. Kalau anggur australia dia agak rangup, sebaliknya anggur jepun ni agak lembik dan rasa macam buah plum. Tah, macam tak kena dengan tekak aku.

Tapi kalau epal, aku suka semua epal kat jepun ni. Sebab semuanya rangup2! Macam epal fuji tu lah. Tak macam epal washington yang macam kapas tu. Kalau kat mesia pun, selain epal fuji, aku hanya beli epal hijau dan epal afrika ke hape tah yang kecik tu. Tu pun rangup jugak.

Mula2 aku dah kaji dah ladang epal yang femes terletak di Nagano. Tempat yang aku pergi dulu tu namanya Iida, dalam area Nagano lah juga. Ada ladang lain yang takde time limit, tapi jauhnya mak oi! Dekat 5 jam perjalanan tu. Dah macam pergi tokyo jek. Pukul berapa pulak la nak bertolak dari rumah kan. Nak kena bermalam la pulak kang. Tu tak kira minyak dan tol nya lagi. Tolnya aku dah tengok, 5000 yen lebih sehala. Humangaih... memang tak berbaloi. Melainkan kalau nak jenjalan sekali kat belah sana. Boleh la singgah Matsumoto castle on the way tu. Pastu? Isy, malas pulak nak jenjalan cari pasal cenggitu. 

Kemudian aku terjumpa ladang lain belah2 sini. Belah2 sini tu maksudnya sekitar Gifu. Walau pun jauh lah jugak, tapi tidak lah sejauh nagano tu tadi. Belek punya belek, akhirnya jumpa yang boleh makan sampai kembung iaitu di Takayama. Satu lagi ciri2 yang menyebabkan aku memilih ladang ini ialah kita boleh terjah je takyah reserve2 bagai. Sesuai lah dengar situasi kami yang belum tau lagi bila nak pergi. Asal jumpa je masa lapang, kita pergi. Gitu. Sementara tu aku ada suruh ajak kawan2 jugak. The more the merrier kekdahnya. Tapi derang tak ikut pun sebab ada hal lain. 

Tiba2 pagi Ahad tu, masa bangun subuh lebih kurang pukul 4.45am, aku terbaca text dari encik suami. 

Ok, kita pi petik epal esok pagi..siapkan bekal kalau sempat..atau pi beli roti kat valor.. 

Bunyi text nya. Waktu 2.48am. Sibbaik lah aku tergerak hati nak baca mesej kat LINE tu. Kalau tidak, alamat tak jadi lah pergi memetik epal sebab dah tentu2 lah aku akan membuta sampai ke siang. Akibat membaca mesej tersebut, susah lah pulak mata ni nak lelap semula. Nak bawak bekal apa? Pukul berapa nak kena bangun? Dah lah aku baru je tido dalam pukul 2 pagi tu. Lalu aku pun mengunci jam pada pukul 8 pagi. Bangun2, terus aku goreng nugget dan panaskan kuih frozen. Takyah bawak makanan berat2. Nanti nak tak dapat makan epal banyak2. Lebih kurang pukul 9 pagi, kami pun bergerak.

Takayama ni dekat dengan Shirakawago yang rumah bumbung 3 segi tu. Lebih kurang 3 jam perjalanan.

Cuaca sangat cerah di Nagoya. Tapi ramalan cuaca kata Takayama mendung. Alaaa... tak dapat gambar epal dengan langit biru.



Sepanjang perjalanan melalui lebuhraya Tokai-Hokuriku, terdapat banyak kerja2 pembinaan highway di sebelah kiri dan kanan jalan. Highway ni memang asalnya 2 lorong je. Mungkin sebab jalan ni merentasi gunung-ganang dan jurang yang dalam, maka derang bina 2 lorong je awal2 dulu. Sekarang ni dia nak tambah jadi 4 lorong. Kira dia buat sebatang lagi highway yang selari dengan highway sedia ada. Yang salute nya, pembinaan tu berlangsung sepanjang jalan lebih 50km tau. Bukannya dia buat sikit2. Sekali jalan terus. Nanti siap pun serentak agaknya. Tapi gayat jugak aku tengok banyak kren besar dan tinggi terpacak kat tepi jurang tu. Ni baru betul namanya 'high'way kan.

Oleh kerana banyak gunung ganang, maka banyak lah terowong yang perlu di tebuk. Mesti teknologi terowong derang power giler ek? Kat sini je ada berpuluh2 terowong. 

Ada yang dah siap.

Ada yang tengah buat.


Pokok2 di tepi jalan dah mula bertukar warna. Tapi belum sepenuhnya la.

Selepas Hirugano Kogen (tempat kami pernah terkandas dalam salji dulu), pembinaan bersambung di sebelah kanan pula.

Dah sampai di Modani Farm lebih kurang pukul 12.30pm. Tadi singgah makan kat R&R Nagarawa. Tak sabar nya nak makan epal!

Register dulu. Bayaran 820 yen seorang.

Ok, pilih port yang boleh nampak background epal.

Kan senang, boleh capai je.


Epal pertama ku. 

Rasanya ada 4 jenis epal yang aku makan hari tu. Masa trip dulu tu rasanya aku makan jenis epal fuji kot. Warnanya pun tak merah sangat. Yang ini, yang merah ada, yang pudar2 pun ada. Memang bulan 10 ni paling banyak variety pun. Yang merah pekat ni jenis red gold kot. Bulan 11 kang baru ada epal fuji ngan shinano gold yang kaler kuning tu. Aku sukaaa shinano gold. Masam2 sikit, tapi tak semasam epal hijau. Kira ni epal hijau versi jepun ar kot.

Pejam mata pun pejam lah. yang penting epal tu merah nya mak ngah! Tapi tips yang aku baca, walau pun merah, pilih yang bontotnya kaler kuning. Tu baru betul2 manis. Tapi semua pun bontot kuning. Takyah pilih2 la kan.

Rambang mata tak tau nak petik yang mana satu. Semua pun elok.

Suka gambar ni.

Yang ni jenis kaler agak pale. Ingat belum masak lagi. Sekali makan, eh manis jer.


Best tak? Sebenarnya saje nak bagi pengalaman petik epal ni kat encik suami. Beliau kan belum pernah lagi. 






Bontot kuning.



Geramnya!





Tangga pun disediakan. 




Orang lagi tinggi dari buah epal.


Nak bergambar celah buah epal jugak.

Teknik penyamaran di situ.






Semorang dah balik, kami tak balik2. Perut belum 'jejak' lagi. 

Sedahan epal.

Antara 2 variasi.



Pemenang pohon terbaik pilihan diri sendiri hehe. Tah, rasa pokok ni paling cantik.



Patut lah tak nampak epal melacak kat tanah. Rupanya dia dah campak ke luar pagar awal2. Sayang nya...

Macam kebun rambutan jugak.





Bentuk Y.

Candid makan epal.

Awning dah tajam tak?

Encik suami dah surrender. Bukan setakat se'eh, tak tahan sejuk jugak. 11 degree kot!



"Tahun depan time kite petik rambutan mesti teringat peristiwa petik epal ni kan bang?" kataku.











Mini epal pun ada. Tak sempat makan sebab dah tak muat perut.


Buah yang ke 7 ke 8 tah. Jumpa jenis ni dah last2. Lain sikit rasa dia, tapi aku suka. Sedap!


Lebih kurang pukul 3 petang, kami pun balik. Sempat tapau 4 biji untuk kawan2 hihi. Susah kot nak pilih yang siap bertangkai berdaun. Tah pape.

Singgah R&R Hirugano Kogen. Tak sempat nak pergi ke ski resort tu nak tengok pokok kochia ni. Sibbaik ada beberapa ketul ditanam dalam pasu. Jadik lah. Dari sini boleh nampak laluan untuk snowboarding kat atas gunung belakang tu.
Dari situ, kami terus ke Gifu, nak singgah solat maghrib kat masjid Gifu. Kemudian makan gusto dan balik. Sempat lah sampai rumah sebelum konsert gv start hehe.


0 komen: