BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 5 June 2018

Sinar Mentari Oh Korea - Part 1 : Perjalanan

Sejujurnya, kalau ditanya, tempat mana aku nak pergi melancong, Korea langsung takde dalam list. Even masa kat Jepun pun encik suami banyak kali ajak pergi korea. Sementara tengah dekat ni, katanya. Ye lah, kalau naik katebang sejam je kot. Macam pergi sabah je gitu. Tapi aku tetap takde perasaan nak pergi. Entah, takde benda atau tempat yang menarik aku ke sana. Mulut selalu sebut winter sonata, autumn in my heart, tapi sampai ke sudah aku tak pernah tengok drama tu. Sampai kan rancangan tv running man yang orang cakap kelakar giler sangat tu pun aku baru tengok sekali. Baru2 ni. Tertengok kat tv rumah mil. Tau orang selalu sebut, Nami island, lokasi penggambaran winter sonata. Pastu selalu tengok gambar pokok rhu bersusun kat Nami island tu. Cantik memang lah cantik, tapi macam tak cukup menarik aku untuk kesana. Ingat, kalau tak dapat ke sana pun, bila2 nanti pergi je Pantai Senok kat Kelantan tu. Pun ada diorang tanam rhu rapat biar senang puyuh berlari. Masa kat Jepun pun selalu je budak2 kohai ni pergi Korea. Time cuti sem selalunya diorang jenjalan Korea dulu sebelum balik mesia. Aku dengar je lah, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. 

Tiba2, pada suatu hari, aku ingat lagi,  1 November 2017, hari Rabu. Masa tu aku cuti dan ikut encik suami pergi kerja kat Pagoh. Lepas makan tengahari kat Bukit Gambir, makan ikan baung yang sedap gilers, pastu encik suami ada meeting. Aku pun lepak2 la dalam bilik beliau sambil tengok GV kat laptop. Balik2 je dari meeting tu, encik suami tanya, nak ikut pergi korea tak? Dan aku terus jawab, nakkk!!! Tapi aku rasa bukan sebab pergi korea tu yang aku terus cakap nak. Tapi sebab nak ikut pergi... tu. Tak kisah lah pergi mana pun. Sejak itu lah aku pun pun mula tune kepala otak untuk bersedia pergi ke korea. Masa tu plan asalnya nak pergi 9hb Disember. Ada sebulan lebih je lagi untuk aku buat permohonan ke luar negara atas urusan peribadi. Entah boleh ke tidak tah. Sepatutnya 3 bulan sebelum. Tapi takpe lah. Biasanya bukan dia tak luluskan. Cuma lambat je kot. 

Tak lama pastu, encik suami kata, program tu ditangguhkan ke tahun depan. Itu pun kalau diluluskan semula. Sebab sebelum ni dah lulus atas bajet tahun 2017. Tak tau lah boleh lulus semula kalau dah masuk tahun lain. Bila dah dapat tarikh, kami pun book flight. Kebetulan time tu mas tengah buat promo. Kami dapat beli tiket return rm1300 jer. Itu pun ada yang dah beli lebih awal dapat lagi murah. Tapi still reasonable la kan sebab dah termasuk makan dan luggage. Kami pergi bukan dalam satu group. Masing2 beli tiket sendiri2. Ada yang beli AA pun lagi mahal. Dan hari pergi tu pun tak sama. Ada yang pergi sehari awal, ada yang 2 hari awal. Macam kami dapat pergi sekali dengan kawan yang pernah duduk seoul 9 tahun. Mendengar itu je pun aku dah rasa lapang. Tapi dia dah tinggalkan korea 5 tahun la. 

Masuk tahun baru, tiba2 keluar circular dari hq yang melarang staf jtm dari pergi ke luar negara atas urusan peribadi pada bulan Januari, kecuali pergi umrah. Tapi sibbaik tarikh kuatkuasa peraturan tu bermula tahun depan. Tapi iols terasa lah jugak sebab aku akan pergi korea pada bulan Januari. Entah, ramai sangat kot yang buat permohonan. Untuk mengelak salah tanggapan masyarakat terhadap kakitangan kerajaan la gitu. Haih... pergi melancong pun tak boleh. Sebenarnya aku rasa masalah ni berpunca dari sistem hrmis tu. Kalau cuti bulan Januari, cuti tu kita tak boleh mohon melalui hrmis. Kena isi borang manual. Permohonan pulak kena hantar 3 bulan sebelum pergi kan. So, kalau hantar bulan November contohnya, masa tu belum tahu lagi berapa kelayakan cuti kita pada tahun depan. Kan bulan Januari diorang baru nak kira kelayakan cuti, carry forward, gcr pebagai. Jadi, ia semacam sesuatu yang menyusahkan la kot. Macam aku, masa tu ada cuti lagi 5 hari. Dan kalau ikut tarikh nak pergi tu, jatuh pulak cuti deepavali. So aku mintak cuti 4 hari je lah. 1 hari lagi bawa ke tahun ini. Yang best nya, sehingga ke hari ini, cuti aku masih penuh lagi. Tahun lepas masa aku balik, cuma dapat 22 hari je bila dikira secara kadar langsung. 8 hari hilang di lautan pasifik hihi.

Lebih kurang 2 minggu sebelum pergi tu, baru lah programme tu dapat approval. So, ke korea kiter!!! Tapi, aku takde pun rasa excited ke haper. Sampai kan dah tiba kat klia pun aku masih takde rasa teruja tu. Yang bagusnya, aku takde expectation la. Kalau tak best, ok, kalau best, bonus. Ke sebenarnya aku tak suka sebab pergi time winter? Tu pun betul jugak. Lagi lah bila diorang yang sampai 2 hari awal tu cakap suhu kat sana -16 degree. Ko ghase??? Rasa tak sanggup dah nak menghadapi winter. Bagi aku cukup lah 4x winter kat jepun. Nehi nehi nehi!

Seminggu sebelum pergi, aku dah siap packing2 baju dah. Ye lah, kami ni kan balik rumah time weekend je kan. Masa tu je lah pun boleh buat kerja ni semua. Pastu pergi supa beli lah sikit barang makanan. Beli biskut dan megi jer. Memula tu diorang cakap nak masak sarapan kat sana bergilir-gilir. Aku dapat turn hari kedua. Last minute diorang kata airbnb tu ada sediakan roti waktu sarapan. So, tak jadi lah nak bawak. Pandai2 lah cari makan kat sana nanti. Dua orang pernah study kat seoul. Tau lah diorang mana nak cari makan.

Okeh... akhirnya tiba lah hari yang dinantikan itu. Flight kami pukul 3.30 petang hari Sabtu, 27 Januari 2018. Kenderaan uni dah dibooking, akan bertolak dari parit raja jam 7 pagi, ambik diorang kat pagoh dan terus ke klia. Ada 3 4 orang yang sama flight tapi tunggu kat klia siap2. Kiranya kami 7 orang je yang naik kenderaan tersebut. On the way, kami singgah sarap kat rnr ayer keroh. Sampai kat klia sebelum pukul 12. Sebelum check in, wrap bag siap2. Kami tak boleh check in online, tak tau kenapa. Settle semua tu, lepak minum2 kat oldtown. Tak pernah umur aku makan kat kopitiam camni. Ada je kat bpmall tu tapi tak termasuk dalam senarai tempat aku makan. Lepas solat zohor, kami pun terbang ke korea. Anyeong!

Flight kecik jer. Tapi penuh lah jugak. 

Dalam flight, aku sempat tengok 2 movie. Satu, telefilem Kau Takdirku, lakonan Remyishak dan Ezzatyabdullah. Kebetulan time tu tengah musim drama akasia Remy yang pakcik2 tu, aku pun dah lupa apa tajuknya. Best jugak citer ni. Citer pasal adik beradik angkat, jatuh cinta. Sedihnya... Berjurai air mataku.

Yang kedua, filem Hindi, Dangal. Best jugakkk! Mula2 ingat tak best. Sebab macam cerita kampung, kotor, selekeh. Tapi lama2 makin best. Cerita ni adaptasi dari kisah benar pasal wrestling. Pun sedih jugak. Bengkak2 mata I menangis on the way ke korea. Terisi lah masa sepanjang perjalanan tu kan. Travel siang2 gini tak sesuai pulak kalau tido. Kang malam takleh tido pulak.




Dah sampai di Incheon Airport. Sejukkk. Kalau boleh dah takmo rasa dah sejuk jepun. Sampai di sini, alahai... sejuk  jugak. Bau winter pun sama.

Sampai2 tu terus ada orang dah tunggu nak bawa ke tempat penginapan. Naik starex. Tapi, boleh pulak diorang lupa nak count me in. Terpaksa lah berhimpit2, terlebih muatan 10 orang penumpang. Sampai di guesthouse, menjajor cari bilik. Front office dia dah tutup. Dia tinggalkan je kunci. Rupanya dia ada 2 bangunan berlainan. Sebahagian duduk yang sini, sebahagian lagi duduk yang sana. Tak jauh la tapi. Sepelaung jer.

Sampai tu dah pukul 12 malam. Lapooo!!! Diorang ajak beli fastfood. Encik suami beli burger udang dan untuk aku nugget ikan. Katanya. Dah hari last baru tau rupanya tu nugget sotong. Lepas makan terus tido. Besok hari ahad, belum ada kerja lagi. Tapi diorang dah ada plan nak jenjalan sekitar Seoul.

Ok, bersambung...

Wednesday, 18 April 2018

Kisah Yang Tak Pernah Diceritakan Di Media Sosial : Siri Pendedahan 5 - Kerjaya Bermula


Recap : Dalam post terakhir aku ada menceritakan bagaimana aku pergi interview dan akhirnya berjaya mendapat pekerjaan di sebuah hotel.

Dan, pada hari ahad, 22 November 2015, maka bermula la kerjaya ku sebagai seorang housekeeper. Kerja yang sangat mencabar fizikal ku yang lemah lembut dan ayu hehe. Bila sekarang ni kenang2 kan balik, teruk nya laaa keje kat jepun dulu. Kerahan tenaga betul. Oh, berapa gaji?

Ok, kadar minimum gaji  baito yang ditetapkan oleh gomen ialah 800 yen sejam, bersamaan lebih kurang rm31 pada masa tu. Tapi kompeni kami bagi 850 yen sejam, lebih kurang rm33 gitu. Rate tu lebih kurang je dalam sektor perhotelan ni. Kalau keje lain boleh dapat sampai 1000 yen sejam. Ini dengan tak geti cakap jepun nya lagi, sesuai lah tu kan. Kalau keje repair iphone yang tak jadi tu dia offer 1200 yen kot!

Oh, seperti yang aku bagitau awal2 tadi, hotel2 kat jepun ni kebanyakannya outsource kan keje housekeeping kat kompeni lain. Sama lah dengan kompeni aku ni. Kompeni aku namanya JES, tapi hotel yang aku kerja ni hotel tru5ty. Hotel ni under satu kompeni, resort tru5t. Banyak lah hotel2 dan resort under dia. Macam JES ni, dia cover 3 buah hotel trusty. Satu kat fushimi (yang kami keje ni), satu kat nishiki dan satu lagi akan aku ceritakan nanti. Kadang2 ada masanya ada la sorang dua yang kena pergi ke hotel2 lain ni bila derang tak cukup orang.

Mengenai pakaian, untung nya aku ada eleen yang mula2 keje kat situ. So, dia dah jelaskan semuanya kat boss. Jadi kami boleh lah memakai tudung dan inner atau stokin tangan. Sebab dia kasi uniform berupa t-shirt berkolar dan seluar panjang. Itu pun patutnya pompuan pakai skirt, tapi dia kasi kitorang pakai seluar yang sebenarnya untuk staf lelaki. Jadinya terpaksa lah terima pakai seluar yang besar dan free size. Memang gedoboh lah. Aku terpaksa lipat kaki 3-4 kali ngan pakai tali pinggang. Sementara kasut pulak kena pakai kaler putih atau hitam. Mula2 tu aku pakai sport shoes main badminton. Pastu rasa macam susah la pulak nak duduk cangkung sebab macam terkelepet cushion kasut tu kat ankle. Plus sayang pulak kasut elok2 aku guna buat keje. Pastu aku beli kasut sekolah yang rege 500 yen tu je. Pakai masa kat tempat keje je. Balik tukar kasut lain.

Oh, masa hari pertama juga, dia kasi kunci locker. Wah, teringat zaman keje kilang dulu2. Selain tu dia kasi jugak pouch bag buat simpan alat2 semasa bekerja. Kebetulan time tu musim sejuk. Jadi, aku pergi keje pakai je terus baju uniform ngan seluar jeans. Pastu sarung jacket. Dah tak nampak dah baju keje kat dalam. Dah sampai tu baru aku sarung seluar gedoboh tu. Tak salin seluar pun sebab sejuk kot kalau pakai seluar dia semata.

Pakaian seragam kerja ku. Orang lain pakai seluar pendek yang ada cover kat depan macam skirt. Sebijik macam nyonya2 hihi.

Hari2 pertama bekerja. Cantik sebab masih dalam musim autumn.

Setiap hari kena tempuh trafik manusia yang ramai giler di traffic light meidai nih. Tapi diorang bukan student meidai. Ni semua student nanzan university. Sekali turun train, menderu semua jalan laju, ada juga yang berlari. Aku bajet kelas diorang pukul 9.30 kot.

Cantik pulak van ni. Beberapa kali jugak aku pernah jumpa van ni. Oh, perasan tak nombor plet dia kaler kuning? Biasa warna putih. Kuning tu maksudnya kereta kecik. Bawah 1000cc rasanya.

Selalunya aku keluar rumah pukul 9.10 pagi untuk naik train pukul 9.23. Kalau awal sikit sempat naik yang 9.16. Tapi kalau yang 9.23 tu pun dah kira sedang elok la. Jalan kaki dari rumah ke stesen meidai lebih kurang 10 minit je. Tiket guna manaca (ala2 touch n go) je. Pastu naik train, tukar ke higashiyama line kat motoyama terus ke fushimi. Cuma kat motoyama ni la tricky sikit sebab beza waktu dia 2 minit je. Ada masa kena berlari jugak lah nak kejar train tu. Tapi kebanyakan masa boleh je jalan laju. Aku tak berapa gemar naik yang pukul 9.16 sebab, walau pun dia awal, tapi aku akan terpaksa berjumpa dengan sorang pompuan jepun ni. Hahaha nak gelak dulu.

Pompuan ni aku rasa sebaya aku je. Orang nya kurus, berkaca mata, rambut lurus lepas bahu. Dia memang akan naik train 9.16 tu dan akan transfer jugak kat motoyama. Cumanya dia punya train higashiyama tu menghala ke higashiyama koen. Kira bertentangan arah dengan train aku. Dan untuk naik train tu, dia kena menyeberangi track untuk ke platform. Kiranya kena naik tangga la. Macam aku straight je terus jumpa platform. Dan beza waktu train yang dia nak naik dengan train yang mula2 kami naik ni cuma 1 minit. Jadi bila pintu train bukak je, dia akan berlari, naik eskalator (pun berlari) dan berlari naik tangga turun tangga, pendek kata berlari lah supaya dia sempat naik train tu.

Ok, itu tidak lah menjadi masalah bagi aku. Yang masalahnya ialah dia ni jenis tak boleh orang sentuh dia agaknya. Ye lah, naik train kan, mesti lah kena berhimpit dengan orang kan. Tapi dia, tak boleh. Oleh kerana dia nak terus berlari bila pintu bukak, dia kena lah berdiri depan pintu atau jadi orang yang last masuk lah kan. Jadi, bila kita lambat masuk, dia akan tolak kita. Takut kena tinggal lah tu! Pastu bila dah masuk dia akan gerak2 kan badan dia kalau ada orang macam terhimpit dia ke hape. Kiranya dia tak nak ada contact la dengan orang lain. Mula2 masa 1st time tu aku ingat hari itu je dia camtu. Tah, hari tu bangun lambat ke hape kan. Rupanya setiap hari pun macam tu. Aku pun pernah kena tolak ngan dia masa nak naik train.

Ye lah, kita nak tunggu orang turun, pastu orang depan yang nak masuk. Dia pulak nak cepat2 masuk. Dah masuk tu, dia akan terus pusing badan ngadap luar dan mengeraskan badan, pasang kuda2 (tak bagi jatuh) dan kalau ada orang tersentuh dia sikit je pun, dia akan gerak2 gaya tak selesa gitu. Oleh sebab itu lah, aku lebih rela pergi lambat sikit daripada bertembung dengan dia kehkehkeh. Lagi pun aku dah kira masa dah. Kalau aku berjalan dengan pace lenggang kangkung pun masih boleh sampai sebelum pukul 9.50 kalau naik yang 9.23 tu.

Okeh, pada hari pertama, baru lah kami dapat berjumpa dengan kato-san. Seorang wanita yang tegas orangnya. Mula2 dia bawa kami ke sebuah bilik untuk belajar cara menukar cadar. Sebelum tu kami diperkenalkan kepada Liza-san, seorang pinoy yang agak senior di hotel tersebut. Liza ni kawin ngan japanese dan ada anak lelaki seorang. Nihongo ngan eigo dia agak baik lah. Ada beberapa orang lagi pinoy yang buat baito jugak tapi diorang tak berapa pandai english.

Hari tu juga baru lah aku tau yang rupanya kat hotel ni, kebanyakan orang lelaki ditugaskan untuk menukar cadar, sementara perempuan pula mencuci ofuro (toilet). Tapi eleen ngan siham keje tukar cadar pulak? Tah agaknya dia tengok diorang ni muda lagi, tu yang dia kasi keje tukar cadar tu. So, hari pertama ni aku diajar cuci ofuro lah. Buat permulaan dia kasi aku cuci seberapa banyak yang aku mampu je. Kalau tak salah hari tu aku sempat buat 5 bilik je kot hahaha. Gila siput. Ko tak tau akhirnya kena buat 12 bilik siap dengan tukar cadar sekali. Rasa namateyyy!!!

Kami diberi waktu rehat 30 minit setiap hari. Rehat tanpa gaji ok. Memang dia tolak setengah jam setiap hari. Kiranya kalau aku kerja pukul 10 pagi - 3 petang tu sepatutnya 5 jam, tapi untuk kira gaji dia kira 4.5 jam sahaja. Waktu rehat pulak dia tak tetapkan. Mula2 tu aku ikut lah juga bila liza tu suruh rehat pukul 12. Tapi lama2 aku ikut masa sendiri jer. Tapi sekitar pukul 12-1 jugak la. Sebab dalam pada waktu solat yang berubah2 sepanjang tahun, waktu zuhur je yang tak berubah banyak. Sekitar pukul 12-1 tu lah. So, waktu rehat tu aku akan makan dan solat zuhur terus. Tapi itu pun mula2 je. Masuk bulan ke 3 ke 4 tah, aku mula dapat banyak bilik. Yang perlu cuci ofuro dan kemas katil sekali. Jadi kalau nak makan nasi memang tak sempat lah. Dah la aku ni sejenis manusia makan slow. Sejak itu aku dah tak bawak bekal lagi dah. Waktu rehat sempat solat je. Dan rehat2 sekejap. Bistu, bila masa aku makan? Bila balik lah! Setiap hari aku makan tengahari pukul 4 petang. Pastu masak, pastu malam makan lagi. Sela masa 4 jam je antara lunch dan dinner tu. Dan aku boleh makan dengan banyaknya huhuhu. Dah, kerja penat macam namatey kot.

Oh, sejak bekerja juga, aku dah menukar rutin memasak. Kalau sebelum tu aku biasa masak tengahari, membawa ke malam. Kali ni aku masak petang untuk makan malam dan tengahari esoknya pulak. Pendek kata makan minum encik suami memang terjamin lah sepanjang hari aku bekerja tu. In fact, aku lebih disiplin memasak sepanjang tempoh bekerja ni berbanding tak bekerja langsung hehe. Kalau masa tak bekerja dulu, ada masanya aku lambat masak tengahari. Kadang tu dah tengahari baru masak. Akibatnya waktu lunch jadi pukul  2-3 petang. Tetapi ini tidak berlaku apabila aku memasak setiap petang. Waktu tengahari memang komfem ada lauk punya lah. Tinggal encik suami je lah yang kena rajin panaskan sendiri. Sampai kan aku begitu berat hati untuk makan malam di luar jika esok harinya tu aku kerja sebab takut besok tengahari encik suami takde makanan. So, itu salah satu kebaikan bila aku bekerja la. Keburukannya tak ada, kecuali kami jarang berjumpa je lah. Ada takde jumpa time makan malam je lah. Pastu beliau pergi lab semula, balik tak balik pukul 12 - 1 pagi. Time tu aku dah tido. Dan time aku pergi kerja pulak, beliau masih berselubung. Jumpa dalam mimpi je la hihihi.

Awal2 tu sempat lah makan time rehat. Excited beli bento box comel2. 

Mee goreng seminggu sekali.

Makan banyak ni je pun tak sempat. [Sambal ayam, buncis goreng telur]

Tiba2 rindu masakan2 di jepun. [Sup kambing]

Hasil kerja seorang housekeeper.

Bersih kering dan berkilat. Tengok botol2 sabun dan syampu tu. Hotel kat jepun memang tak sediakan botol2 kecik tu. Sharing is caring kekdahnya. Takde der dia kasik botol2 kecik cam kat mesia tu.

Shower curtain pun kena kemas ok.

Bila tisu tinggal sikit camni, ganti yang baru.

Pastu kumpulkan kat locker room. Boleh la guna kat toilet kat situ. Yang lebih2 cukup bulan hantar recycle.

Minggu pertama tu terjumpa pregnancy test kit nih dalam guest (okyakusama) toilet. It's positive! Dah beranak dah agaknya dia hihi.

Kebetulan hari pertama pergi kerja tu, lab encik suami ada anjurkan seminar. Penunjuk arah ni beliau la yang taruk malam tu.

Papan tanda arah ke tempat kerja dari stesen Fushimi.

Jalan ke tempat kerja. Masa ni belum tau laluan bawah tanah. Lepas sebulan baru tau.


Nishitetsu Inn. Pernah duduk kat hotel yang sama kat Tokyo.

Tu dia hotel kita. Yang signboard putih tu.

Ada sekali time hujung tahun, company belanja lunch ticket ni. Best! Dia bahagi2kan ikut hari. Aku dapat giliran sekali ngan Jaha dan Hafiz. Dia kasi lunch set. Boleh pilih. Aku ambik udang tempura makan ngan nasi dan sayur. Sedap!

Selain buku bank, kami juga kena sediakan inkan sendiri. Kat jepun ni kita tak guna tandatangan. Semua dokumen rasmi kita cop guna inkan. Untuk kerja ni, kami kena cop inkan dalam borang rekod kedatangan setiap hari. Oleh kerana semua orang kerja berlainan waktu, kita kena rekod kedatangan kita masing2 untuk pengiraan gaji. Biasanya aku isi borang tu setiap minggu. Nak membuat inkan ni pun makan masa. Tempahan siap dalam 2 minggu. Tak lama tu aku jumpa mesin ni kat donki hote. Laaa ada rupanya vending machine inkan ni. Boleh siap dan2 tu jugak.

Dalam masa seminggu tu rasanya aku masih rilek2 lagi. Liza pun tak paksa aku suruh buat cepat2. Take your time katanya. Aku pun bila dia dah cakap camtu, buat je lah slowly dan buat macam rumah sendiri. Maksudnya aku cuci sesuci lebaran lah kiranya. Bersih giler punya. Senang je sebenarnya, cuma memenatkan. Minggu tu sakit kaki tangan aku macam baru lepas jogging kot. Lama nau urat nya tak diregangkan. Tertonggeng2 la jugak time nak mengelap ofuro (bathtub tu). Rupanya gitu cara orang cuci toilet hotel ek. Kena cuci semua pastu lap kasi kering. Kita dah biasa toilet sentiasa basah kan. Dan kalau ikut kan prosedurnya diorang lap tu guna towel lain daripada yang digunakan oleh guest. Kan kita selalu dengar diorang lap jamban guna tuala mandi kan. Kat sini tidak. Memang ada disediakan towel kaler coklat untuk lap. Cuma diorang tunjuk kat aku boleh juga lap guna bath mat jer. Kira ok lagi lah kan. Orang tak guna bath mat untuk lap badan kan.

tbc...

Monday, 5 February 2018

Major Throwback : Tulip 2016


Hambek... ni cerita zaman purbakala bila entah. Sampai tahap dah takde alasan dah nak bagi di atas ketidakupdatean blog ini. Aku rasa sampai aku balik nanti kot tak habis2 cerita yang tertunggak. (Ni dah dekat setahun balik dah pun huhu) Tapi takpe jugak, better late than never gitu. Bizi sungguh la semenjak dua menjak ni, memang tak dan nak duduk mengadap pc ni. Nak type guna henfon memang tak ar bagi aku. Kecik sangat, asik typo je. Sudahnya update semata2 nak tepek gambo je lah. Alang2 upload kat blog ni otomatik dia terus save kat picasaweb kan. 

Aktiviti menulip ni seperti biasa, berlangsung pada bulan april, selepas musim sakura. Tapi sebenarnya dia start saing2 ngan sakura jugak, cuma tu lah. Kan time sakura aritu encik suami adalah bizi macam lebah kan. Jadi aktiviti menulip pun tertangguh sampai lah ke hujung2 waktu. Tulipnya pun dah layu, tinggal seketul dua jek. Makanya juga, aku pun malas nak ambik gambo bebanyak sebab tak cantik sangat pun. Dah tak nampak dah formation nya. Janji ada je.

Tapi, piknik tetap piknik. Hari tu aku masak nasi goreng dan grill ikan salmon. Gitu. Takde tema. Kami pergi pun berdua-duaan jek. Ok, cekidaut!

Time ni tengah kemaruk salmon.

Sedapnya salmon. Winduuu.



Topi tu. Topi tu dah takde. Tercicir dalam bas ekspres masa pergi KL ambik kereta bulan puasa ritu.



Background itu penting ya.







Tak banyak tulip yang tinggal. Tapi yang tinggal ni memang cantik.
























Teknik yang diamalkan kali ini ialah bring tulips to the fornt.





Cantiknya warna dia.




Santek!




















Love.








Fink karer. 














Nice!






Lawanya!











































































































Sekian. Senang keje update blog taruk gambo je.