BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 16 October 2017

Kisah Yang Tak Pernah Diceritakan Di Media Sosial : Siri Pendedahan 1


Kisah ini tidak pernah aku ceritakan pada sesiapa kecuali adik-beradik, kawan terdekat dan kawan2 Nagoya. Mungkin aku ada bagi hint sikit2, tapi takde orang yang bertanya lebih lanjut mengenainya. Dan kalau ada yang bertanyakan soalan yang menjurus kepada perkara tersebut di media sosial, aku selalu menjawab sepatah jer. Bukan lah rahsia besar atau pun sulit pun, cuma perkara ni melanggar peraturan ctg sebenarnya. Aku kan sejenis manusia skema. Takut tak tentu pasal. Orang lain buat siap tulis buku lagi. Biasa lah. Aku. Takut tak bertempat.

Ianya mengenai bekerja di Jepun. Ya, aku pernah bekerja semasa di Jepun selama 1 tahun 1 bulan 9 hari. Bermula 22 November 2015 hingga 31 Disember 2016. Selama itu aku menyimpan rahsia. Takut ada orang report kat... siapa ek? JP@?

Kenapa sampai kena kerja? Perlu ke? Tak cukup duit ke? Pada awalnya aku suka2 je cari kerja. Konon dapat duit boleh buat beli pinggan noritake ke, beli kain cotton ke, beli handbag ke, eh beli apa2 je lah yang aku rasa nak beli. Tapi bila sebulan selepas mula bekerja tu aku beli kereta, aku ada sebab lain iaitu untuk kumpul duit nak bawak balik kereta itu lor. Mana tidaknya, harga kereta tu dah lari bajet lebih 1 juta yen uols! Mana nak cekau bayar cukai kat mesia nanti? Eh, tapi bukan sebab cukai tu sebenarnya. Tapi sebab aku dah cilok bajet untuk beli kereta encik suami. So kena lah ganti balik. Kiranya gaji selama 6 bulan pertama tu lah aku gunakan untuk top up balik bajet kereta beliau. Kemudian 6 bulan berikutnya tu lah baru aku boleh berjimba.

Jadi hari ni aku nak ceritakan serba sedikit tentang proses aku mencari kerja, pengalaman ketika bekerja sehinggalah berhenti kerja. Bukan senang sebenarnya bekerja dengan orang yang kita tak berapa paham apa yang dia cakap hahaha. Main agak2 je. Untung2 mengena, betul lah apa yang diteka tu. Kalau salah, kena bebel pun kita tak paham dia cakap apa. Dia marah ke apa, kita pun tak tau hahaha. Berbekalkan pengetahuan dari kelas nihongo yang 4 semester sampai kelas 3 tu lah aku bertahan selama setahun lebih tu. Mula2 tu tak terfikir yang orang yang tak boleh cakap jepun boleh bekerja di jepun. Macamana nak berkomunikasi?

Okeh, macamana ia bermula? Kisahnya, di sana kami ada seorang kawan lelaki yang mengikut isterinya belajar. Jaha memang nama sebenar haha. Mereka dikurniakan seorang baby comel Nuha chan yang berusia 2 tahun lebih ketika itu. Nuha mula masuk nursery seawal usia 8 bulan kalau tak salah. Sebelum tu daddy dia jaga. Maka nak dipendekkan cerita, kat jepun ni, kalau nak hantar anak ke nursery awam, kedua ibu bapa mestilah beraktiviti, samada bekerja atau belajar. Kalau tak, mula2 tu boleh lagi kata tengah cari kerja. Tapi lama2 dia tengok macam tak kerja je bapak dia ni?... maka mereka akan suruh cari kerja jugak. Begitu lah yang berlaku ke atas pasangan ini. Tapi sebenarnya ikut ward jugak. Macam showa ward tempat tinggal aku ni, ramai je yang tak bekerja dan tak mencari kerja yang boleh dan diorang pun tak tanya. Mula2 je cakap tengah cari kerja, pastu teruskan je lah buat tak tau. Tapi chikusa ward ni cerewet sikit. Dia bagi tempoh 3 bulan. Kalau tak kerja jugak dia boleh quit kan anak ni dari nursery tu. Atau macam kes diorang ni, orang tu kasi lanjutan 3 bulan lagi untuk cari kerja. Masa tu lah si jaha ni mula kalut kena cari kerja.

Kerja di jepun sangat banyak. Kerja part time (atau dipanggil baito - arubaito) terutamanya. Pergi lah mana2 kedai, mesti ada iklan arubaito. Kedai makan la paling banyak. Masa aku masih pergi kelas nihongo dulu ada lah juga classmate yang buat baito ni. Kadang tu datang kelas lambat sebab baru lepas baito. Kadang tu bergegas balik bila habis kelas sebab nak pergi baito. Masa tu aku ada 2 rasa. Satu, gigih nya lah hai diorang ni dengan belajar nihongo nya, dengan baito nya. Kalau aku, memang hampeh lah. Ku rela membuta dari membuat kedua2nya sekali. Nak pergi kelas tu pun kira untung. Kira terkorban lah juga tido tu seminggu 2x. Kedua, aku rasa terer nya nihongo diorang sampai boleh kerja kat jepun. Nihongo aku? Dalam kelas je ingat, balik rumah terus lupa. Usahkan nak bercakap dengan orang, orang bercakap pun aku tak paham. Kalau macam bahasa banjar tu iye lah, memang aku tak geti cakap, tapi bila orang cakap aku paham lah jugak hihihi. Apa punya analogi la. Tak kena langsung. Sebab dalam kes nihongo ni memang aku tak paham dan tak geti. Main teka2 boleh la.

So, macamana aku boleh cari kerja, padahal aku tak terlibat pun dalam urusan nursery anak ni? Masa tu bulan 9. Lepas balik dari cuti2 ke Hiroshima. Time tu aku takde buat apa. Dah lepas raya, jahitan pun takde. Sepatutnya time tu lah aku nak berehat makan tido tengok movie drama tak guna otak tak guna tenaga, kan? Ada setahun lebih lagi nak menikmati tu semua sebelum balik dan meneruskan rutin seperti biasa. Dalam masa tu, jaha dah mula misi mencari kerja. Katanya orang ward office ada bagitau, kalau nak cari kerja, boleh pergi ke pejabat 'halo work' di sakae. Itu tempat foreigner mencari kerja. Halo work ni sebuah agensi kerajaan yang menjadi ejen atau orang tengah bagi majikan dan foreigner. Laaa baru ku tahu adanya benda seumpama ini.

Kali pertama tu jaha pergi ke situ hari jumaat. Pastu dia pergi interview dan dapat kerja di sebuah hotel. Tapi, hujung bulan 9 tu dia nak balik mesia sempena hari raya haji plus mama nuha nak pergi australia, ada konferens. Jadinya, orang tu kata, by the time jaha balik jepun, kalau dia belum dapat pekerja, boleh la dia mula bekerja. Kalau tak, kira tak jadi lah kerja tu. Dan ditakdirkan, bila jaha balik jepun semula, kekosongan jawatan itu telah pun terisi. Maka, back to square la.

Dalam masa yang sama juga (masa jaha balik mesia), aku pula telah mendapat semangat untuk cuba mencari kerja juga. Sedangkan jaha yang gi kelas nihongo sekejap je tu pun boleh dapat kerja, ini kan pula aku yang nihongo sukoshi wakarimasen ni. Jadi, sebagai permulaan, aku pergi ke imigresen untuk mendapatkan permit bekerja. Nama permit ni, bukan permit kerja, tapi permit membuat aktiviti selain yang dinyatakan dalam visa. Visa aku ialah visa dependent, iaitu orang yang bergantung kepada suaminya yang bervisa student. Gitu lah lebih kurang definisi nya hihi. Jadi, dengan permit yang tersebut, maka boleh la kiranya aku kalau nak bekerja dengan syarat2 tertentu.

Jadi, pada suatu petang, aku telah pergi ke imigresen yang terletak di minato. Alaaa tempat aku buat residence card masa mula2 datang dulu. Kiranya 4x lah aku pernah pergi imigresen ni. Kali pertama dan kedua masa nak mohon tukar visa aku daripada pelancong kepada residence untuk tempoh 1 tahun (encik suami sebagai research student). Selepas setahun, sebelum visa tu mati, kami pergi kali ke 3 dan 4 tu untuk extend visa tu 3 tahun lagi selepas encik suami berstatus phd student. Jadi, kiranya ini kali ke-5 lah aku ke imigresen. Dan kali ini aku pergi sendiri. Sensorang. Berani kan? Tah masa tu encik suami busy kot, aku malas nak kacau. Oh ye lah... kan baru lepas cuti obon yang panjang kan, memang lah beliau busy.

Kekdahnya, kat sana aku kena isi borang 'permohonan untuk melakukan aktiviti selain yang dinyatakan dalam visa'. Kat situ dia ada suruh tulis nama majikan, kalau dah dapat kerja. Tapi oleh kerana aku baru nak cari kerja, aku isi 'sedang mencari' jer. Dalam bahasa jepun nya mitte ke mitai ke haper tah, tak ingat. Tapi orang tu yang suruh tulis camtu. Lepas isi borang tu kat bawah, aku kena hantar borang tu kat kaunter kat atas. Sekali dengan passport dan residence card. Pastu dia akan kasi nombor dan tunggu lah dia buat apa yang patut. Tak lama kemudian, dia pun panggil dan pulangkan passport dan residence card. Pada passport dia tampal permit tu, pada residence card dia cop kat belakang, cakap boleh bekerja tidak lebih 28 jam seminggu. Itu lah syarat seorang dependent yang baito di jepun. Kalau student pun sama, cuma dia ada limit sehari berapa jam ke haper tah. Tapi tak penting sangat pun. Dah siap tu, aku pun happy dan untuk menghiburkan hati, aku terus pergi ke 2nd street dan bookoff minato hehe. Macam biasa lah, belek pinggan mangkuk.

Okeh, kita sambung dalam entry seterusnya la ek. Kalau nak tau kisah selanjutnya, sila komen #sayanaktau di ruangan komen. Cukup 5 komen baru aku sambung hahaha. Sekali takde orang komen, sampai tahun depan la takde sambungan huhuhu. Ja, matta...

Tuesday, 10 October 2017

Pending Comment Awaiting Moderation


Semenjak dua menjak aku menapis ruangan komen ni, ruangan komen aku sentiasa kosong. Mana tak nya, kalau pun ada yang nak mengomen, semuanya spam. Promosi viagra la, apa la. Tak kosser aku. Selain tu, aku juga menapis komen yang menyentapkan tangkai jantung ku. Gitewww. Kuat sentap jugak aku ni kan? Pagi ni aku tengok semula komen2 yang masih belum diterbitkan, terjumpa lah komen yang satu ni. Komen ni aku dapat dari entry bertajuk Panas pada tahun 2015. Masa tu kabinet baru dirombak rentetan dari kes TPM. Punya lah aku sentap, sampai ke sudah aku tak lepaskan komen tu. Hari ni baru aku tekan publish sebab nak copy-paste kat sini. Kalau masih kat situ dia tak boleh copy. Kenapa tah. Jadi terpaksa lah publish jugak. Ok, mari baca apakah komen tersebut. Kalau rasa tak boleh relate kan, boleh baca entry tu jugak. Tapi, aku pun tak boleh nak relate huhuhu.

Anonymous said...
Jgn risau najib akan turun. But small talk camni patut di hentikan. Awak suami isteri naik kerana bumi.. kalau ahbeng perjnrah (mungkin dia maksudkan perintah) kita kelas bawah atau takde ke mana nya. Dah dia nak semua merit. But org dia yg tak layak pun dapat.. so toksah meludah banyak banya kelangit.
saya bekerja dgn ahbeng perintah..sama je. Paspon..

kalau tak kerana bumi muka mcm indon korang jadi bibik je.

Sebenarnya, selain sentap, aku jugak kurang faham apa yang ingin disampaikan. Eh lantak dia lah. 




Monday, 10 July 2017

Nanohana Matsuri : Festival Bunga Canola di Tahara City


Siapa tau lagu hindustan tujhe dekha toye jana sanem dari filem dilwale dulhania le jayenge? Korang mesti ingat dalam video lagu tu kajol menari2 dengan shah rukh khan di celah2 pokok bunga kuning kan? Begitu lah perasaan ku ketika masuk ke taman nanohana ini. Rasa nak guling2 ala hindustan di situ. 

Entah kat mana tah encik suami jumpa cerita pasal festival nanohana ni tah. Kalau tau tidak lah aku memakai baju hijau ni. Tenggelam iols dalam gambar dibuatnya. Rupa2nya bersekali dengan sakura tadi, ada juga pesta bunga canola ni. Tak jauh sangat la jarak antara sakura ngan canola ni. Sebenarnya kat tempat sakura tadi tu pun ada matsuri jugak pada hujung minggu sebelum tu.

Tapi sebelum nak sampai ke situ, kami terjumpa sekebun bunga canola ni jugak. Tanah persendirian kot. Berenti lah jugak ambik2 gambar.




Sebab ada kincir angin tu sebenarnya.











Ada empangan juga dekat2 situ.

Oh besar juga kincir angin ni ya? Brand mitsubishi.













Nak masuk ke taman ni free je sebenarnya. Tapi dia ada taruk tabung sumbangan hyakuen kat pintu masuk. Segan pulak kalau tak masukkan pape kan. Takde orang jaga pun.



Masukkan sorang 100 yen.

Suka la taman ni... ada prop untuk ambik gambar.

















































Motip gaya macam ni??? Entah.

























Sejuk oi! Makin petang makin la sejuk.





























Ada sakura jugak kat situ!






Bro cuba.






Macam pokok ceri di tengah sawah.






































Ok dah habis gambar bunga kuning. Berpinor mata tengok. Sebelum pulang, kami pusing2 tahara city. Ada jeti dan rumah api kat tepi pantai. Tapi kereta tak boleh masuk untuk naik ke rumah api tu. Dah nak senja pulak tu. So, kami jalan2 tepi pantai je lah.






Air datanggg...

Lariii...

Ok, air tak sampai ke sini.




Akhir sekali, gambar bersama kincir angin. Tak jumpa jalan nak pergi ke situ. So, ambik gambar dari jauh je lah.

Tepi2 tu kebun kobis.

Sekian. Terima kasih kerana sudi berkunjung di hari raya yang mulia ini. Salam Aidilfitri!