Thursday, 19 May 2022

Hari Raya Aidilfitri 2022/1443H Pasca Pandemik

Tiba-tiba rasa macam best pulak kalau blog pasal hari raya tahun ni. Sebab dah sekian lama takde cerita pasal raya kan. Dua tahun tk raya lagipun kan. Tahun ni dah raya macam sebelum pandemik, tu yang rasa macam perlu didokumenkan.

Cuti raya macam orang lain jugak, seminggu. Mula2 dah apply cuti 2 hari (isnin dan khamis). Sekali Joho bagi cuti peristiwa hari isnin, tinggal lah satu hari. Jimat sungguh cuti.

So, hari Khamis tu aku balik parit raja. Actually dah 2 minggu balik parit raja sebab aku ada kelas hari Ahad. Alang2 terus je lah sampai raya. Rumah Pagoh ditinggalkan begitu sahaja. Tak kemas tak apa. Takde persediaan nak raya pun. Eh, rumah parit raja pun aku tak sedia apa2. Tak macam dulu2, sebelum balik kampung beraya mesti aku dah sediakan bekas kuih, lap sofa, vakum mop seluruh rumah, basuh atau ganti langsir, segalanya lah! Kini (sejak balik jepun dan aku kerja mersing) rumah tu sebagai persinggahan je. Kalau ada apa2 baru aku kemas beriya. Kalau tak, balik hari Khamis macam tu, pergi semula hari Ahad macam tu lah. Tapi minggu sebelum tu sempat la aku mop rumah bila tengok seluar sicomel tu hitam lepas dia merangkak satu rumah. Ok, ini sudah parah.

Hari Jumaat nya, kami pergi shopping baju raya di JB. Ya, memang purposely pergi JB nak shopping baju raya. Minggu lepas dah shopping kat BP. Tak banyak pilihan sangat pun. So, pagi tak pagi sangat lah, kami gerak ke JB. Tak terus ke JB. Singgah Kulai dulu sebab nak pergi JPO. Sebelum shopping, solat Jumaat dulu kat bandar putra. Sementara encik suami solat, aku bagi sicomel makan. Lepas solat terus pergi JPO. Mula2 aku ingat ada tinybutton kat JPO. Rupanya tersalah tempat. Yang ada tinybutton tu kat outlet kat Melaka tu. Confuse I. Sambil2 shopping tu, teringat suasana shopping di Nagashima. 

Settle di JPO, kami terus ke Sogo/Midvalley Southkey. Sempat masuk mothercare dan sogo je. Tak pusing semua pun. Lama juga kat situ sampai dekat2 nak berbuka. Pukul 6pm baru teirngat nak cari tempat berbuka. Memang takde dah la. So, kami decided to makan malam je. Time buka nanti makan kurma je dulu. Lepas orang habis berbuka baru kita cari makan. Pastu kami ke Toppen. Sampai2 je Toppen, betul2 time berbuka. Kat situ memang tak banyak tempat makan pun. Last2 kami pergi ke foodcourt dia. Elok pun tak ramai orang. Ada je kedai yang jual makanan siap. Tapi kami order hotplate, so lambat la sikit. Tapi, still selesa dan tak rushing. Lepas berbuka, shopping kat babyshop (tujuan pergi toppen ni pun sebab nak pergi babyshop ni je sebenarnya) dan poney. Dah sudah tu, rasa macam sempat lagi kalau masuk aeon. Kat sebelah je. So, kami pergi aeon pula. Masa keluar dari Toppen tu, berdedai2 orang baru masuk ikea. Oh ye lah. Nak raya kan, harus la nak deko2 rumah.

Tunggu mommy daddy berbuka

Masham nya muka tu..

Dah bosan.

Kat aeon pun ramai orang baru nak masuk. Punya lah panjang queue kereta kat luar nak masuk parking. Mula2 encik suami nak masuk belah tepi lotus's tu. Tapi macam takde harapan je. Last2 kami uturn dan masuk ikut pintu belakang. Ada satu parking entrance kat situ. Tak ramai panjang sangat queue nya. 

Masuk aeon, rasanya tak sempat nak pusing semua. Kita masuk aeon je lah. Pung pang pung pang, sampai nak tutup baru kami balik. Penat gilos! Sampai rumah dekat pukul 1 pagi rasanya. Kesian sicomel tak sempat makan malam.

Hari Sabtu pagi, baru nak kemas beg balik kampung. Pagi tu sempat lah basuh dan keringkan baju raya sicomel. Tapi iron tak sempat. Lagipun steam iron ada kat Pagoh. Memang jarang la aku balik raya tak gosok baju lagi. Biasanya aku gosok siap2 supaya orang tak nampak baju raya aku haha. Tak seprais la nanti. Tapi kali ni terpaksa lah. Gitu gini gitu gini, lebih kurang lepas asar kot, kami pun bergerak balik kampung. Macam biasa lah, lalu kluang. Macam dah lama tak balik lalu kulai. Dulu selalu jugak. Tapi ikut kluang ni jimat, takde tol. Jalan pun ada yang dah diturap baru. Tak banyak, tapi ada. Tak sebanyak jalan Kluang-Mersing la tapi.

Sampai Semenchu, betul2 time azan Maghrib. Kami bawak balik lemang dengan rendang sikit je. Beli kat lemang kubur depan shell ayer hitam tu. Ingat dia ada jual nasi lemak jugak. Rupanya lemang je.

Esoknya, hari Ahad, Ila (SiL) hantar Nana (SiL) balik Parit Raja. Mulanya mak nak ikut. Sibbaik tak jadi. Bayangkan kalau jadi (baca terus untuk tahu kenapa). Encik suami ngan abah pulak pergi kota, pergi beli lampu. Abah berkenan pulak tengok rumah kitorang ngan BiL yang baru pasang lampu cantik. Dia pun nak jugak hihi. Sambil tu beli lampu downlight sekali sebab banyak yang dah berkelip. Kelap kelip kelap kelip hari raya sudah tiba.  Tau lah kelap kelip hari raya. Tapi takyah lah lampu biasa pun nak berkelip, kan.

Jadi, kat rumah tinggal aku ngan MiL. Tengahari tu dah takde nak buat apa, MiL terlelap, aku pun mengambil kesempatan itu untuk menggosok baju. Haaa sibbaik takde orang nampak baju raya aku hehe. 

Balik dari kota, encik suami beli sate. Petang sikit abah keluar lagi, bawak balik ayam golek eto5. Dah takyah masak buka lah nampaknya. Dan hari ni, betul2 maghrib, BiL pulak baru sampai dari Kuantan. Meriah la sikit buka hari ni. Kalau tidak, kami berdua dengan mak abah je lah. Plus sicomel.

Tengah2 diorang solat Maghrib, sorang lagi BiL call mak, tapi tak sempat angkat. Rupanya dia nak bagitau besok raya! Tak teringat nak tengok pengumuman raya. Apa lagi, melompat la semua orang, tak tau nak buat apa dulu. Ketupat belum anyam. Sibbaik daun dah ada. Lauk pauk  raya langsung belum buat. Ayam, daging belum keluar peti. Santan, kelapa belum kopek. Sibbaik FiL ada beli santan kotak petang tadi. Tak pernah2 dia beli sebenarnya.

Isunya sekarang, siapa yang nak masak apa? Yang pasti aku, MiL dan biras je lah yang boleh masak. SiL (yang biasa sama2 masak) yang hantar SiL ke Parit Raja tadi pun belum sampai lagi. Buka pun kat tengah jalan. Mak kata, takpe lah, takyah balik... dah malam. What??? Maksudnya kita lah yang kena masak ni? So, dia tido rumah kitorang. Dah terbalik kot pulak. Cuba bayangkan kalau MiL ikut diorang tadi... Memang la MiL tak masak, tapi sebagai tuan rumah, dia tau barang2 duduk kat mana. Tidak lah kami menantu2 ni menggagau cari periuk, cari kuali.

So, pembahagian tugas dilakukan. Orang lelaki dan anak2 sedara (1 lelaki 2 perempuan, dah besar) anyam dan masak ketupat. Sambil2 tu encik suami pergi kait kelapa kat belakang rumah (ya, dalam gelap itu ya, berlampukan lampu henfon), kopek dan parut sekali. Bab ni aku paling tak puas hati sebab setiap tahun macam ni. Kalau pun kat semenchu ni susah nak cari santan atau kelapa parut, kan kat parit raja ni ada kedai santan? Bawak je lah balik dari sini. Yang susah2 nak kait, kopek dan parut tu dah kenapa? Pastu kadang2 aku yang kena perah. Perah tu kena blend dulu ya. Tapi malam tu, MiL yang perah. Eh tak. Besok pagi tu baru perah. Malam tu guna untuk buat kerisik je. Rendang aku pakai santan kotak je. Tak kuasa aku nak tunggu santan diperah. Dah dekat pukul 1 pagi kot. Pastu kat wellward tu banyak je jual kelapa parut. Takat masak rendang tu, 3 bungkus pun dah cukup. Haihhh bila lah nak berubah.

Sementara itu, biras pula sediakan sayur2 untuk masak lodeh besok pagi, blend bebawang dan goreng ayam. MiL buat kerisik dan sediakan rempah untuk rendang. Dan aku potong daging dan masak rendang serta ayam masak kicap. Masalah lagi. Aku ni masak guna sifir. Sifir biji bawang. Kalau daging berapa kilo, bawang merah berapa biji, bawang putih berapa biji, gitu. Tapi bila bawang dah siap blend, camne aku nak bajet? Pulak tu daging tu aku tak tau berapa kilo. Adoi lantak situ. Aku masak je sembarang. Akhirnya siap lah 2 juadah tu sekitar jam 3.30 pagi. Pastu aku mandi, kul 4 bum terus tido. Sicomel pun tido lambat, sibuk kacau orang anyam ketupat. Bangun pagi, mendapat lah, muka tangan bintat2 kena gigit nyamuk. Huaaa tak comel la sayaaa...

Pagi raya, yang lelaki pergi solat raya naik 1 kereta kancil je. Sikit sangat.

Tema kita tahun ini, light purple.

Malam tadi aku teka baju penyimpan mohor besar tu warna purple biji kundang, sempena baju raya kami warna purple ni lah. Sekali betul!

Selfie pagi raya.

Lawa mekap? Mekap filter! Entah kat mana aku campak beg mekap aku tah. Tak boleh nak mekap2. Tinggal bedak je sekeping. Sibbaik ada filter ni.

Hari raya kedua saya, tapi baru pertama kali nak berhari raya. Tahun lepas pagi raya saya kat hospital lagi.

Amboi rambut tu, tersisir rapi.



Daddy saya dah balik dari masjid.

Tantek tak baju raya saya, matchy2 ngan mommy.







Taruk je lah gambo blur pun.

Masa untuk family photo. Tapi saya dah mengantuk lah.

Tak larat nak senyum dah.

Saya mengantuk sangat ni.






Sorry, mata saya dah tak boleh bukak dah. Zzzz..


Memang tak nak tunjuk muka ke apa ni? Senang takyah letak emoticon.

Semua yang hadir.

Anak2.


Cucu2


Kak Zela


Ngah

Ila, SiL, pengasuh sicomel

Tha last year being single

Dah 2 tahun takde acara ni kan.


Lepas sesi bersalaman ni, kami pun balik eto5. Sempat juga menziarahi ke rumah wak ru dan mak aji.

Kat rumah wakru. Tiba2 kami jadi ramai. Yayu memang raya kat sungai mas. Abang epet dan ita datang dari mersing.


Raya kedua, konon nak beraya ke eto1 dan pasak. Tapi MiL tak larat pulak. Aku dah siap berbaju raya lagik. Maka, raya kedua kita melepak je kat rumah.. ganti tido semalam.




1 komen:

Tinta Farah D said...

Lawa tema purple tu. Selamat hari raya. Done follow