Tengah menunggu encik hairul bersiap untuk menghantar aku, yayu call. S.O.S. Ayam kat at5 dah abis. Sg mas, papan timur pon tarak. Semenchu macamana? Tanya fil, dia kata ada kat kedai sani. Ok, felda paling ceria 2008 ada ayam. Nak berapa ekor? 5 ekor kecik atau 4 ekor besar. Ok, consider done. Maka, aku pon pergi ler ke kedai sani. Sekali sampai...
Selang dua orang dari turn aku, derang bagitau ayam yang lain tuh dah ada orang tempah. Yang tinggal cuma yang dah sembelih ni je. Cukup ke tidak nih?
Lepas hantar ayam, kami pon terus ke at5. Tiap2 tahun, benda ni lah yang aku cari2.
Sampai2 je, terus la menguruskan ayam2 itu. Lelaki2 siang ayam, pompuan2 siang daging dan buat perencahnya. Petangnya pulak, kak uni sampai bawak ayam dan daging yang siap diperap. Terus lah kami mencucuk sate. Tak terasa pulak banyaknya biler dibuat beramai2. Apa yang penting?
Dah lah tengah puasa lagik. Tengok ni pun dah rasa lapar. Tu tak kira baunya lagi.
Lepas siang ayam, encik hairul balik semenchu semula. Beliau memang anak mithali. Tahun ni semua abang kakak beraya rumah mertua. Yang tinggal cuma anak2 dara dan teruna. Adik2 beliau sibuk soping2 kat kota, beliau tolong emak masak. Sayang, anak emak.
Lepas asar, encik hairul balik semula ke at5 membawa juadah hari raya. Cepat la pulak. Pukul 6pm, hidupkan api, dan bakar sedikit sate. Harumnyaaa.
Demikian lah kisah ayam di hari terakhir bulan ramadhan tahun ini.
Ayam..oh ayam....sedap dbuat sate...terliur .Salam Adilfitriii tuan umahhhh
ReplyDeletesalam aidilfitri to you too!!!
ReplyDelete